............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

miercuri, 9 august 2017

De ce a scăpat TelDrum, firma controlată informal de către Liviu Dragnea, de verificările Fiscului | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Petru Zoltan 09 august 2017
Compania Tel Drum are un dosar în lucru la Antifrauda Fiscală din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) încă din 2014. De atunci, dosarul zace ferecat în fișetele instituției. Tel Drum era programată pentru un control de fond în 2016, însă șefii ANAF au anulat demararea investigației, din motive numai de ei știute.
Firma Tel Drum este o companie cu acționari care se ascund în spatele unor acțiuni la purtător. Printre aceștia se află mai mulți prieteni și colegi ai liderului PSD, Liviu Dragnea, despre care presa a spus că ar controla firma din umbră.
Tel Drum figurează pe lista marilor contribuabili administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Această direcție trebuia să verifice din punct de vedere fiscal societățile aflate în administrare.
În perioada 2013-2017, această direcție a fost condusă de Ionuț Mișa. Liderul PSD l-a susținut pe Ionuț Mișa pentru a fi numit la șefia Ministerului Finanțelor Publice în iunie a.c.
Tel Drum trebuia verificată în 2016
În 2014, Direcția Antifraudă Fiscală a ANAF a fost sesizată în legătură cu mai multe nereguli în contabilitatea firmei Tel Drum. Surse din cadrul ANAF au declarat pentru „România liberă“ că „la Tel Drum era programat un control al Antifraudei din 2016. Tocmai pentru că a avut loc o analiză de risc. De ce nu s-a făcut controlul? Habar n-am! Antifrauda nu face altceva decât să meargă într-un control operativ. Ea poate contura o presupusă stare de evaziune, un prejudiciu estimat. După care, cei care trebuie să verifice sunt de la Inspecția Fiscală. Trebuie văzut dacă a fost o inspecție fiscală de la Mari Contribuabili. Adică de la domnul Ionuț Mișa. Sau de la domnul Bogdan Stan, el era șef acolo, la Inspecție Fiscală. Chestiunea nu prea e la Antifraudă, e la Mari Contribuabili”.
RL a solicitat Fiscului informații despre dosarul firmei Tel Drum în data de 23 iulie. Deși au trecut aproape trei săptămâni, ANAF încă nu a răspuns.
Dosarul, întors la Analiza de Risc
După ce a fost anulat controlul Inspecției Fiscale din 2016, dosarul Tel Drum s-a reîntors la serviciul Analiză de Risc din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În fruntea serviciului de Analiză de Risc se află inspectorul antifraudă Mădălina Budulea-nu, o apropiată a lui Cosmin Georgescu, fost inspector general adjunct la Direcția Generală Antifraudă Fiscală. Din această postură, Georgescu coordona Direcția Regională de Antifraudă Fiscală Alexandria care avea în subordine șapte județe, printre care Prahova și Teleorman. În martie 2016, Cosmin Georgescu a fost numit prefect de Prahova. Ulterior, a fost recuperat de primarul general Gabriela Firea Pandele și numit în funcția de director general la Direcția Generală Dezvoltare Investiții din cadrul Primăriei Municipiului București.
Presa prezintă risc fiscal ridicat
Un alt apropiat al Mădălinei Buduleanu este Bogdan Stan, fostul șef al ANAF. Premierul Mihai Tudose l-a demis pe Bogdan Stan după ce inspectorii fiscali au făcut un control inopinat la organizația Rise Project, chiar în ziua în care urma să fie publicată o investigație despre Liviu Dragnea. În legătură cu controlul ANAF, Bogdan Stan declara într-o conferință de presă astfel: „La nivelul direcției Antifraudă, pe iunie sunt 4.000 de controale programate, probabil RISE a fost unul dintre aceste controale. ANAF nu e o instituție politică, noi nu ne facem calendarul de controale în funcție de declarațiile și acțiunile anumitor politicieni”. Fost șef al Fiscului, Gelu Diaconu a opinat că este imposibil ca, din analiza de risc, să fi rezultat un risc fiscal major pentru HotNews și Rise Project.
Buduleanu, anchetată de DNA
Numele Mădălinei Buduleanu apare într-o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție din martie 2014.
Conform unui comunicat DNA, „Informaţiile din dosarul respectiv (nedestinate publicității – n.r.) au fost accesate de comisarul-şef Manolachi Dan Emil, în virtutea atribuţiilor de serviciu, fiind transmise unui comisar al Gărzii Financiare – secţia Constanţa, Fronea Ciprian Mihail (suspect în prezenta cauză). Acesta din urmă le-a transmis mai departe fostului comisar general Sorin Florea (suspect în prezenta cauză) care, prin intermediul subordonaţilor săi, comisari din cadrul structurii centrale Tomescu Eduard şi Buduleanu Mădălina (suspecţi în cauză), l-au încunoştinţat pe un coleg al lor despre existen-ţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA în care acesta din urmă era vizat. Persoana vizată a fost avertizată şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant”.
Ulterior, Mădălina Budulea-nu a fost scoasă de sub urmărirea penală la solicitarea procurorilor anticorupție. „Din câte îmi amintesc, a devenit martor în dosar”, a spus pentru RL o sursă din ANAF.
SECRET. Antifrauda, în silenzio stampa
Conform unor surse ale RL, compania Tel Drum SA ar fi fost vizată de vizite ale unor procurori DNA la sfârșitul săptămânii trecute. La mijloc ar fi fost vorba de cercetarea circuitului financiar prin care Tel Drum SA a garantat credite bancare și nebancare pentru mai multe firme deținute de fiul lui Liviu Dragnea. DNA, însă, nu a confirmat informația. Pe de altă parte, mai multe publicații au scris ieri că, tot săptămâna trecută, la sediul Tel Drum s-ar fi aflat inspectori ai Antifraudei Fiscale. În mod suspect, comunicatorii ANAF se folosesc de tot felul de tertipuri și refuză să confirme sau să nege că reprezentanți ai instituției ar fi controlat firma teleormăneană.
MIZĂ. Contracte de 430 de milioane euro pentru Tel Drum
Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte CJ. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum.
În ultimii zece ani, Tel Drum a primit contracte publice de aproximativ 430 de milioane euro în zece județe. Politicienii PSD din unele din aceste județe sunt acum răsplătiți de către liderul partidului cu funcții în Guvern și în structurile guvernamentale extinse. Influența lui Liviu Dragnea în administrația centrală și locală a făcut ca TelDrum SA să primească de la compania statului care se ocupă de drumuri (fosta CNADNR, actuala CNAIR) nu mai puțin de 33 de contracte în ultimii zece ani. Cele mai multe dintre aceste contracte au de-a face cu drumuri din județele Teleorman și Olt, județele favorite ale lui Dragnea.
Campioanele absolute din teritoriu la acordat contracte către firma TelDrum SA sunt două autorități teleormănene: municipalitatea din Alexandria, orașul de domiciliu al companiei, și Consiliul Județean (72 de contracte în total).
http://romanialibera.ro/special/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu