............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

miercuri, 17 decembrie 2014

Victor Ponta poate renunța la titlul de doctor doar cu acordul unui subaltern. Ce sume de bani a câștigat de pe urma plagiatului


de Petre Badica , 16 decembrie 2014 
 UPDATE 16.02: Universitatea București a luat act de cererea premierului de a renunța la titlul de Doctor în Drept și ”va întreprinde toate demersurile legale necesare, în acord cu solicitarea”, conform unui comunicat al UB, remis redacției.
”Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastră și buna-credință cu care, acum, luați în considerare demersul Universității din București și Comisiei de Etică din 2012”, se arată în răspunsul UB.
UPDATE 15:00: Victor Ponta poate renunța la titlul de doctor doar cu acordul unui subaltern. Ce sume de bani a câștigat de pe urma plagiatului.
-----
Premierul Victor Ponta a anunțat că vrea să renunțe la titlul de doctor după ce a negat doi ani de zile că a plagiat teza de doctorat. Problema este că această măsură trebuie asumată de către ministrul Educației. Premierul nu a precizat că va renunța la beneficiile materiale care i-au fost aduse de titlul de doctor.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universității București, Mircea Dumitru, în care îi notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Reamintim că în 2012, revista Nature l-a acuzat pe 18 iunie 2012, pe premier că a plagiat lucrarea sa de doctorat.
Citește și: Verdict oficial - Ponta a plagiat (documente)
115 din 297
Ulterior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - organismul abilitat să se pronunțe în astfel de spețe - a decis că Victor Ponta a plagiat. 
În timp ce Consiliul delibera, ministrul interimar al Educației la acea dată, Liviu Pop, anunța desființarea acestei instituții și casa în mod abuziv verdictul de plagiat. Și Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297. “Nu avem nici un fel de satisfacţie să vă anunţăm că teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta încalcă principiile cercetării universitare", declara pe 20 iulie 2012 Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică. Premierul a reacționat violent declarând că verdictul de plagiat care i  s-a dat de Universitatea București este o execuție politică. Ulterior, s-a înființat un nou Consiliul cu oameni numiți de către subalternul premierului – în persoana lui Liviu Pop – care a dat un verdit de neplagiat.
După cum se poate vedea, premierul a luptat îndelung pentru a-și păstra onoarea nepătată deși a primit trei decizii de plagiat: revista științifică Nature, Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare și Universitatea București.
Premierul în mâinile conservatorilor
Acum, ar dori să renunțe la această tichie printr-o scrisoare postată pe Facebook și adresată profesorului Mirce Dumitru: „Stimate Domnule Rector al Universității București, Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat”. Potrivit legii, nimeni nu poate renunța la titlul de doctor, el trebuie retras de entitatea care i l-a acordat. Acest aspect nu se aplică și demnitarilor, iar Universitatea București – deși este instituția care i-a acordat titlul - nu poate să i-l și retragă. Lucru care ne-a fost confirmat – în iulie 2012 – chiar de către Mircea Dumitru care ne preciza că  Universitatea nu poate să ia nici o măsură împotriva lui Victor Ponta şi nici nu poate propune vreo sancţiune deoarece acesta este demnitar. Ministrul Educaţiei de la acea dată, Ecaterina Andronescu, era singura în măsură  să îl deposedeze pe Ponta de titlul de doctor, să propună alte sancţiuni mai puţin dure sau chiar să decidă că, în opinia ei, nu e vorba de nici un plagiat. De altfel, la 16 septembrie 2002, raportul Comisiei de Etică a Universității București - care confirma plagiatul premierului a fost trimis Ecaterinei Andronescu - singura în măsură să decidă dacă, pe baza probelor, Ponta ar trebui să rămână fără titlu de doctor. Atunci, Andronescu ne spunea că a auzit de raport dar nu l-a citit. Azi, Andronescu ne-a precizat că nu poate vorbi deoarece este ocupată cu bugetul.
Citește și: Soarta premierului depinde de Ecaterina Andronescu
În acest moment, soarta premierului stă în pixul noului ministru al Educației desemnat de premierul Ponta în peroada conservatorului, Sorin Câmpeanu. Acesta nu a răspuns la telefon în cursul zilei.

Cum a intrat în barou
Pe de altă parte, premierul nu spune nimic despre privilegiile de care a beneficiat în urma faptului că a fost doctor în drept. România liberă a scris în exclusivitate de faptul că pe 7 ianuarie 2005, Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti. La acea dată, legea 51 din 7 iunie 1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat spunea clar că: "dreptul de primire în profesie (de avocat n.red.) se obţine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi şi statutului profesiei." Însă la articolul 16, aliniatul 2, se stipulează existenţa unor excepţii: "la cerere, poate fi primit în profesia de avocat, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept; b) cel care, anterior sau la data primirii în profesia de avocat, a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani."
La acea dată, Victor Ponta era doctor în drept de doi ani, astfel încât putea intra în Baroul Bucureşti fără a trece prin caznele unui examen. Mircea Petre Stănculescu, fostul prodecan al baroului din anul 2005, când Ponta a devenit procuror, ne-a precizat că nu a auzit, în cariera sa, de vreun caz de doctor în drept care să fi ales să dea totuşi examen: "titlul de doctor în drept permite intrarea în avocatură fără examen".
Citește și: Victor Ponta - verdictul de plagiat este o acțiune mafiotă
Avocaţii contactaţi de România liberă ne-au confirmat că la acea dată doctorii în drept (e cazul lui Ponta) "puteau intra în Barou fără să dea vreun examen. Era de-a dreptul ilogic să te prezenţi la un examen unde sunt mai mulţi candidaţi pe un singur loc când tu, ca doctor, erai primit pe baza unei simple cereri." Actualul consilier al Baroului Bucureşti, Mihail Ciobanu, ne-a confirmat, la rândul lui, că, în anul 2005, doctorii nu dădeau examen pentru a intra în Barou. Pentru toţi ceilalţi, examenul la Barou este unul foarte dificil, media minimă fiind de 7. Spre exemplu, în anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi. Baroul București nu a dorit să emită un punct de vedere pe acest subiect.
Premierul a câştigat în 2007 şi 2008 suma de de 1.248.875 de lei din activitatera de avocat la propriul cabinet.
În plus, premierul a fost, timp de patru ani, conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Româno-Americane.  În această poziţie nu ar fi putut ajunge fără titlul de doctor. 

http://www.romanialibera.ro
=========================================================================
Traian Băsescu: CCR mă obligă să primesc și jurământul lui Pop și Cîmpeanu, deși au contribuit la un fals
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  
Agramatul Liviu Pop minte în continuare despre rolul său în spălarea plagiatului lui Ponta
Categorie: Politic
Noul guvern Ponta a depus astăzi jurământul la Palatul Cotroceni. Înainte de ceremonie, președintele Băsescu a ținut să menționeze că le acceptă jurământul lui Liviu Pop și lui Sorin Câmpeanu doar pentru că îl obligă CCR.

Într-o intervenție la postul B1 TV, ministrul pentru Dialog Social a declarat că nu vrea să comenteze gestul președintelui Traian Băsescu și a mințit despre momentul 29 iunie 2012 când a desființat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare prin ordinul său ca ministru interimar al Educaţiei, la două ore după ce începuse ședința în care se analiza cazul Victor Ponta. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile. Comisia CNATDCU formată din academicieni și profesori universitari de renume mondial a continuat ședința chiar dacă se publicase intempestiv în Monitorul Oficial desființarea sa și a dat verdictul de plagiat, recomandând retragerea titlui de doctor lui Victor Ponta.

Iată cu câtă seninătate minte astăzi Liviu Pop despre acel moment:

"Nu putea să mă atace în condițiile în care am condus 45 de zile acest minister. Acest consiliu nu avea niciun rol în verdictul de plagiat. Nu am numit un om în plus sau în minus, au fost membrii nominalizați de dl. Funeriu. Acel verdict (al Universității București, referitor la teza de doctorat a lui Victor Ponta - n.r.) a venit mult mai târziu. Avem o lege a educației, care are niște carențe. Dar nu vreau să comentez, sunt mulți profesori universitari în zona dreptului, a legii educației, care se pricep mult mai bine decât mine. Nu am absolut nimic de ascuns, tot ce-am spus am făcut-o public, am scris public. Nu mă consider victimă, nu m-am considerat niciodată o victimă. E un gest al președintelui României pe care nu-l comentez, vine Crăciunul. Permiteți-mi să nu mai comentez, dacă atâta consideră domnia sa că trebuie să facă, atâta face", a mințit Liviu Pop.


Am spicuit pentru dvs. câteva perle din exprimarea acestui tupeist agramat din ultimii ani:
- Într-un comunicat trimis CURENTUL, senatorul PSD susținea că „este inacceptabil să nu știi cât este pensia și salariul minim” necunoscând cum se face acordul cu subiectul multiplu.
- Despre profesorul Miclea a spus că s-a autopronunțat!
– Încercând să se refere la cercetările despre moartea unui elev după o altercație cu un coleg, în județul Dolj, Pop a afirmat că „incidentul este, în momentul de față, în derulare“.
– La instalarea în funcție i-a mulțumit din suflet fostului ministru Mang „pentru deschiderea pe care a dat-o“ și a adăugat că speră „ca și în continuare, și împreună cu dumneavoastră, să trecem printr-o perioadă foarte grea“, folosind și expresia „prioritate secundară“.
– În CV și în declarațiile de avere scria greșit numele liceului unde preda de 5 ani, „Salygny“, și se lauda că știe să folosească aparatura de „xerocopiere“. Deci dacă e în fața vreunui copiator Toshiba sau HP nu știe să-l folosească.
– Nu putem rata momentul în care s-a repezit el să-l reclame pe Daniel Funeriu la ITM. Exact decerebrat cum i-a spus CTP-ul. A trebuit să iasă madam Câmpeanu-USL, de la muncă, să-și miște capul în începutul ei de Parkinson și să recunoască legalitatea angajării la președinție a lui Funeriu.
– Pe blogul lui a scris de trei ori în aceeași zi (da, are blog!): „ competent e Consiliu de etica“, „spus-o“ se scrie cu cratimă iar CTP și alți ziariști nu „au“ înțeles. Despre folosirea corectă a lui „datorită“ și „din cauza“ știm că nu va putea înțelege niciodată.
– Deși e profesor de matematică, la solicitarea ziariștilor, nu a știut să rezolve un banal sistem de două ecuații de gradul I cu două necunoscute. Un copil isteț de clasa a treia îl făcea imediat cu segmente. Penibil!
http://www.curentul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu