............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

sâmbătă, 26 septembrie 2020

De ce este important să mergi astăzi la vot.

 Antoniu | Declic <contact@declic.ro>

Este sâmbătă, dar am decis să îți scriu un email pentru a-ți spune cât de important e să pui mâna pe telefon și să convingi măcar un prieten să meargă mâine la vot. Mai ales pentru că e vorba de alegeri locale. Rezultatul acestor alegeri afectează în cea mai mare măsură cât de bine sau cât de rău o vom duce în următorii 4 ani. Asta pentru că cele mai multe decizii care se răsfrâng direct asupra calității vieții se iau la nivel local.

Mulți dintre noi locuim într-un mare oraș cu trafic infernal. Sau într-un oraș sau sat cu drumuri proaste, pline de gropi sau chiar înecate în noroi. Unii stăm la bloc și nu avem apă caldă și căldură. Sau într-o comună în care apa și canalizarea sunt doar vise frumoase. Școlile, grădinițele și creșele sunt insuficiente și multe dintre ele stau să cadă peste copii. Rezolvarea acestor probleme, și a multor altora, depinde de aleșii locali.

Dacă te confrunți cu o parte dintre problemele de mai sus, deschide o pagină de google, caută-l pe primarul tău, și privește-l cum zâmbește în pozele electorale. Vestea proastă e că prezența mică la vot o să-i asigure lui și echipei sale de consilieri un nou mandat. Nu o spun eu, ci sociologii care au urmărit alegerile locale în ultimii zeci de ani. [1]

Pe primarii neperformanți și echipele lor o să-i voteze electoratul captiv sau adepții cumplitei zicale „Mai bine dracul pe care-l știi!”. NU, nu e mai bine. Mai bine e să avem aleși competenți, și primul pas e să nu mai iasă câștigători cei vinovați de haosul din orașele și satele românești.

Matematica acestor alegeri este simplă. Pe fond de îngrijorare față de pandemie, se anunță o prezență foarte mică la urne, de 30 - 35 de procente.[2] Această perspectivă îi avantajează, fără dubii, pe aleșii locali în funcție. Asta înseamnă că dacă suntem nemulțumiți de cum e administrată localitatea sau județul în care trăim, trebuie să ieșim, masiv, la vot.

Altfel, o să aleagă alții. Și o să aleagă un trafic infernal, drumuri proaste, blocuri fără apă și căldură, sate fără apă potabilă și canalizare, școli și grădinițe care stau să cadă. Sau, mai rău, o să aleagă oameni corupți care fură banii care ar trebui să meargă în dezvoltarea localității.

Revin la ideea de la începutul e-mail-ului . Nu e suficient că tu votezi, pune mâna pe telefon și sună-ți prietenii. Spune-le că singura șansă să schimbe în bine localitatea în care locuiesc e să iasă la vot. Și te rog să nu renunți ușor, stai pe capul lor până îți promit că votează.

Știm că această strategie funcționează. La fel am făcut și la alegerile europene, comunitatea noastră s-a mobilizat incredibil. Și atunci ne-am bazat campania pe capacitatea fiecăruia dintre noi de a-și mobiliza cunoștințele. Și a fost un record de participare!

Suntem 800 000 de oameni în această comunitate. Dacă fiecare mai convingem câțiva prieteni, o să avem iar record de participare. Dar asta numai dacă ne facem fiecare datoria de cetățeni implicați. Gândește-te care dintre prietenii tăi ar putea să nu meargă la vot și sună-l acum.

Cu speranța că se pot scoate satele din noroaie, că bucureștenii pot avea apă caldă și că votul chiar poate schimba fața unei localități,

Antoniu și echipa Declic

P.S. Mi-am adus aminte de Ciugud. Poate ai auzit și tu de comuna aceasta de lângă Alba-Iulia unde se zice că „ar curge laptele și mierea ”. Echipa din primărie se mândrește cu o absorbție record a fondurilor europene: 16 milioane de euro în ultimii 10 ani. Ciugudul găzduiește cel mai mare teren de golf din România, are eoliană, gunoi selectat ca-n occident și toate drumurile, inclusiv cele agricole, asfaltate. Am fost acolo și nu mi-a venit să cred. Au chiar și internet wireless în piețe. Iar Ciugudul a pornit, la fel ca multe alte comune, de la sărăcie lucie. Când există un asemenea exemplu, este evident că aleșii locali nu au nicio scuză. Totul depinde de hărnicia și competența lor. Iar numele celor ce câștigă alegerile depinde de cei ce votează. Sună-ți acum un prieten.

[1] „Prezența mică la vot îi avantajează pe primarii în funcție”, Sabina Fati, 20 septembrie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu