Frunzele de gutui reprezentau o adevărată sursă de sănătate în Antichitate, cu ajutorul lor fiind tratate zeci de boli de medicii acelor timpuri. Însuşi Avicenna, autoritatea de necontestat în ştiinţele medicale de demult, le utiliza nu numai pentru tratamentul pacienților săi, ci şi în scop profilactic, pentru prevenirea îmbolnăvirii. În prezent, specilialiştii în biochimie studiază cu mult interes proprietățile lor terapeutice, pentru a le pune în valoare efectele sanogene.
În bună parte, beneficiile frunzelor de gutui se datorează acizilor organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentrație (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În frunzele gutuilor se mai găsesc numeroși alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul.
Frunzele de gutui au proprietăți deosebite. Nu ezitați sa uscați frunze de gutui, pentru a face un ceai excelent pentru tratarea diverselor afecțiuni. De pilda, bolnavilor de hipertensiune le este recomandat, sa consume macerat din frunze de gutui, acesta reglând tensiunea arteriala.
Ceaiul din frunze de gutui se folosește în tratarea insuficientei cardiace și a bolilor de ficat. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, atât ceaiul, cat și fructele proaspete sunt benefice
Datorita numeroaselor vitamine conținute în frunzele de gutui, acestea se folosesc sub forma de infuzie și pentru stșrile de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanțele prezente în frunze și fruct sunt antidepresive.
De asemenea, ceaiul din frunze de gutui, dar și gutuile proaspete sunt foarte utile în curele de slăbire, deoarece au proprietăți diuretice și depurative. Așadar, acestea ajuta la eliminarea toxinelor din organism și a kilogramelor în plus. De altfel, toamna este unul dintre cele mai indicate anotimpuri pentru slăbit, având o mulțime de fructe și legume proaspete care ajuta la detoxifiere și slăbire.
Datorita conținutului de acid quinic, acid malic, oxalic și citric, beneficiile frunzelor de gutui sunt foarte intens studiate de specialiștii în biochimie. Frunzele mai conțin și alți compuși fitochimici, cu acțiune antiinflamatorie și antioxidantă.
Sucul de gutui, dar și gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas. Sucul de gutui diluat cu suc de mere este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.
Diabetul zaharat este o boala ce poate fi ținută sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui. O lingura de frunze de gutui la o cana de apa fiarta, porționată în trei. Ceaiul din frunze de gutui este un excelent remediu pentru răceli, gripe și infecții gastro-intestinale.
Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice în răceli și gripe, iar ceaiul din frunzele gutuilor este un remediu natural foarte bun pentru tusea convulsivă. De altfel, unele persoane îl folosesc și în crizele de astm.
Gutuile sunt un remediu la îndemâna pentru cazurile de infecții gastro-intestinale sau diaree. Astfel, se prepara un decoct din 5 grame de frunze de gutui, peste care se toarnă 200 de ml de apa fiarta. Decoctul se tine pe baie de aburi încă 20 de minute. Se lasă la răcit și se pune într-o sticla, care se completează cu apa fiarta și răcită. Se iau zilnic 2 linguri de decoct de trei ori.
Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent împotriva mătreții și se folosește pentru întărirea firului de par și hrănirea lui. Pentru un ceai mai concentrat, este recomandată prepararea decoctului, obţinut astfel: 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite groscior se fierb în 500 ml. apă, la foc mic, într-un vas din inox sau emailat, timp de 30 de minute. La final se completează apa evaporată și se filtrează fierbinte, prin tifon. Se îndulceşte cu miere, după gust.
Iată o rețetă de ceai de frunze de gutui.
INGREDIENTE
- 1 litru apa
- 5 -7 frunze de gutui
- lămâie
- miere sau zahar
PREPARARE
Se pune apa la fiert în ceainic. Se spala frunzele de gutui, iar după ce apa da în clocot sa oprește focul și se adaugă frunzele. Se lasă acoperit 10 minute.
Ceaiul astfel obținut se toarnă în cești și se adaugă după gust, lămâie și miere sau zahar. Cel mai indicat este sa se consume simplu deoarece are mai puține calorii și își păstrează gustul propriu.
https://stiinta-mister.ro/pastrati-peste-iarna-frunzele-de-gutui-reprezinta-o-adevarata-sursa-de-sanatate-inca-din-antichitate/?utm_webpusr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu