............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

joi, 4 decembrie 2014

LIVE TEXT Băsescu: Îl rog public pe Victor Ponta să-și asume formarea unui nou guvern din care domnia-sa să lipsească. Guvernul nu poate modifica redevențele

de David Simion , 04 decembrie 2014 


Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seara, că îl roagă public pe Victor Ponta să-şi asume, în calitate de preşedinte PSD, formarea unui nou guvern, „dar din care domnia sa să lipsească", pentru „binele" şi „credibilitatea" României. Şeful statului a susţinut că premierul este „complet discreditat în Uniune Europeană”, amintind de episoadele suspendării din 2012,  de organizarea dezastruoasă a votului din diaspora, de plagiat, dar şi faptul că a fost „ofiţer al unui serviciu de informaţii fără să facă public acest lucru”. Preşedintele Traian Băsescu a mai explicat că premierul Victor Ponta nu poate modifica redevențele pentru că trebuie să obțină acordul tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul României. El a precizat că Guvernul ar putea să renunțe la taxele de pe lângă redevență,: suprataxa pentru gaze și taxa pentru resurse minerale.

„Observ în ultimele zile că domnul prim-ministru Victor Ponta a intrat într-o frenezie a formării unui nou guvern pentru a încerca să schimbe impresia, adunând fărâme de peste tot de pe unde poate", a spus Băsescu în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni. El a adăugat că „devine de neînţeles frenezia cu care domnul Ponta încearcă să formeze un guvern în jurul domniei sale", opinând că „politicianul Victor Ponta este complet discreditat în interiorul Uniunii Europene".
„Este complet discreditat, şi prezenţa domniei sale în fruntea Guvernului nu este decât un element de discreditare şi pentru România, indiferent care este majoritatea în Parlament", a susţinut Băsescu. „Nimeni în UE nu crede că situația votului din diaspora a fost o întâmplare. Premierul este discreditat în Europa din cauza plagiatului. Faptul că a fost ofițer al unui serviciu de informații fără să facă public acest lucru și în flagrantă contradicție cu Constituția este un alt element de dicreditare profundă a domnului Victor Ponta”, a mai spus șeful statului.
Public îl rog pe Victor Ponta să-şi asume, în calitate de preşedinte PSD, formarea unui nou guvern, dar din care domnia sa să lipsească pentru binele României şi pentru credibilitatea României", a mai spus Băsescu. „Victor Ponta a devenit un bolovan de piciorul României, ca imagine”, a concluzionat președintele.
Datoriile kazahilor, nerecuperate
Băsescu a mai spus că, până în acest moment, nu s-a încasat datoria de 200 de milioane de dolari de la Rompetrol şi nici nu s-a constituit fondul de investiţii de un miliard de euro. Șeful statului a mai precizat că premierul Ponta este responsabil, mai ales că l-a avertizat.
Băsescu a ţinut să facă o remarcă, în contextul problemei construcţiei bugetului pe 2015, precizând că a fost interesat să ştie dacă, în urma acceptului premierului Victor Ponta de a se încasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 680 de milioane, s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii, de un miliard de euro, din care 80% să fie contribuţia kazahilor.
„Nu numai că nu s-a format fondul de investiţii de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat până la momentul la care eu fac declaraţii. Aici, domnul premier Ponta trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, pentru că l-am prevenit înainte de a face acest lucru”, a spus Traian Băsescu.
Guvernul a aprobat în ianuarie memorandumul în baza căruia KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol, va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.
Despre Buget și Redevențe
Șeful staului a vorbit și despre modificarea redevențelor pentru resursele minerale și despre alcătuirea bugetului. „Știu că Guvernul are dificultăți la alcătuirea bugetului. Dar aș dori să nu oprească acordul cu FMI. Nu aș vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii 90, când nu eram capabili să ducem la capăt un acord cu fondul. Ar fi prima oară când o țară iese mai slăbită dintr-un acord cu FMI. Nu aș vrea să se întâmple acest lucru”, a declarat președintele.
„Am înțeles că dl. Ponta vorbește despre stabilitate și din acest motiv nu ar modifica redevențele. Despre ce stabilitate bugetară poți vorbi când faci o rectificare în iunie, una în octombrie și una în decembrie? Penibil trebuie să fie omul”, a mai spus Băsescu.
„Vreau să-l atenționez pe V. Ponta că nu poate să modifice redevenețele. Există în spatele acestora o metodologie foarte complicată, ca să schimbi redevențele trebuie să vorbești cu toți cei care au concesiunile. Ce este valabil pentru Petrom nu e valabil pentru alții. Ce poate face guvernul este ca, pe lângă redevențe, să schimbe suprataxa pentru gaze și taxa pentru resurse minerale. În mod normal aceste taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015. Guvernul le poate menține numele și să le mărească, fără să fie nevoie să negocieze cu cineva, sau să anuleze cele două taxe și să facă altele noi, mai mari”, a declarat șeful statului. 
„Este treaba ministerului de finanțe să schimbe aceste taxe. Taxele sunt o opțiune a unui stat, spre deosebire de redevențe, care necesită o discuție cu toți concesionarii”, a încheiat Traian Băsescu. 
Despre Parlament și Justiție
Băsescu a afirmat că România are "toate şansele" să aibă parte de un raport MCV bun în ianuarie 2015, după ce Parlamentul a avizat arestările şi începerile de urmăriri penale din ultima perioadă, exprimându-şi speranţa că se va găsi o soluţie la „incidentul" cu deputatul Teodorescu. Preşedintele a apreciat reacţia Parlamentului la solicitarea preşedintelui ales, prin avizarea arestărilor preventive şi începerilor de urmăriri penale din ultima perioadă.
„Aş aborda şi un element de satisfacţie, am mai făcut-o o dată, apreciind reacţia la solicitarea preşedintelui ales, modul cum Parlamentul a avizat şi arestările şi începerile de urmăriri penale din ultima perioadă, cu excepţia incidentului de ieri cu domnul Teodorescu, incident care eu sper să fie rezolvat favorabil pentru că s-au creat premise ca raportul MCV din ianuarie să fie un raport bun. Numai că a trebuit să facem şi acest pas înapoi cu incidentul cu deputatul PNL Teodorescu de ieri", a declarat Traian Băsescu.
„Avem toate şansele să avem un raport MCV bun, eu ştiu foarte bine care sunt evalurările pe DNA, pe Înalta Curte, pe DIICOT, pe lupta anticorupţie, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o în cea mai mare parte, dar ieri au trebuit să facă şi un pas înapoi, din păcate", a spus şeful statului. Traian Băsescu a mai spus că poate Parlamentul găseşte "o soluţie să corecteze incidentul de ieri, dacă a fost un incident şi nu un element de politică de protejare a vreunui prieten".
Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu nu a întrunit, miercuri, numărul de voturi pentru aprobare, rezultatul votului indicând 146 de opţiuni favorabile.
 http://www.romanialibera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu