............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

luni, 23 februarie 2015

EDITORIALUL EVZ. SCHIMBAREA LA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU.

Emisiunea de la TVR a declanșat încă un val de ură și jigniri  
Autor: Dan Andronic



Traian Băsescu nu refuză o bătălie. Nu a refuzat niciodată și nu o va face nici acum. O știu din 1992 și am simțit-o până în 2014. Finalul mandatului nu i-a adus liniștea pe care au găsit-o Ion Iliescu și Emil Constantinescu, doi președinți ai României care au eșuat, fiecare în felul lui, dar care nu au zguduit societatea. Așa cum a făcut-o Traian Băsescu. Pare că are de gând să se mai bată o dată.

Cu acești ochi am privit emisiunea de la TVR. 
(Nu mi-a plăcut în mod deosebit, în principal din cauza moderatorului. 
Părea rupt între ordinul de a-l executa pe Traian Băsescu prin reluarea tuturor acuzațiilor și dorința fostului președinte de a discuta și despre altceva decât speculațiile legate de Elena Udrea.) 

Cu această ocazie am văzut un alt Traian Băsescu. Un Băsescu mult mai stăpânit, extrem de atent cu nuanțele spuselor sale, preocupat de conturarea mandatului său de zece ani, de consolidarea lucrurilor bune care s-au realizat.
V-aș recomanda un mic exercițiu de imaginație: Ce s-ar fi întâmplat dacă Traian Băsescu venea și spunea că tot ceea ce a spus Elena Udrea este adevărat? Avea credibilitatea necesară să susțină că tot ceea ce a spus Elena Udrea are acoperire în realitate. A ales să spună că are încredere în Elena Udrea și că are încredere în Justiție. Aceeași replică am întâlnit-o și în cazul arestării fratelui său, Mircea Băsescu. 
V-ați conturat tabloul? Cum vi s-ar fi părut ziua de astăzi dacă Traian Băsescu confirma?
Sunt convins că toți analiștii, hostess-ele și realizatorii TV întristați și amărâți de soarta nedreaptă la care este supus Dan Voiculescu și cei de teapa lui în pușcăriile murdare și supra-aglomerate, atât așteptau! Ar fi fost ultima confirmare că ceea ce spun ei de ani de zile pe diverse antene este adevărat: DNA, condusă de “odioșii” Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi, în tandem cu “odioasa” instituție a SRI, mânată în luptă de cuplul “dictatorial” George Maior – Florian Coldea, a făcut abuzuri trimițând în instanță zeci de miniștri, demolând rețele de evaziune și scoțând la iveală mizeria societății românești. Iar judecătorii de la ÎCCJ, “terorizați” executau oamenii politici la comandă. Ca să fie tabloul complet.

Traian Băsescu i-a dezamăgit. Pe toți cei care-și doreau să vadă o relansare a luptei cu SRI și DNA având muniție nouă. Băsescu a ales să sprijine instituțiile. Instituții fundamentale pentru traseul României. Traian Băsescu a decis să-și recupereze mandatul de 10 ani din mâinile celor care îl taie fâșii subțiri, în primul rând prin a demonstra că nu are de gând să stea deoparte, că are de gând să nege toate acuzațiile tâmpite la adresa sa (cum a fost cea cu firme în Panama și conturi în străinătate, bazată pe asemănări de nume), iar în al doilea rând arătând că este în armonie cu istoria mandatului său.

Traian Băsescu a spus că nu va comenta acuzațiile aduse de Elena Udrea decât în fața procurorilor DNA, dacă va fi chemat, tăind din start bucuria celor care-l vedeau prăbușindu-se în apărarea fostului candidat la președinție. A vorbit de o generație ratată de politicieni, ceea ce vedem cu ochiul liber în fiecare zi, de coabitarea stranie dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta, fără a-l ataca pe actualul președinte al României.

 Traian Băsescu a reușit, ca de fiecare dată, să declanșeze un proces de schimbare la față. Vrea să demonstreze că lasă în urma sa un mandat de președinte de 10 ani și o Românie capabilă să evolueze și fără a avea un spărgător de gheață în frunte, că lupta anti-corupție nu trebuie judecată doar prin prisma pasiunilor personale, chiar dacă uneori oamenii pot greși. "Un om într-o instituție poate greși. dar asta nu înseamnă că instituția are vreo vină". a spus Traian Băsescu. A lăsat să se înțeleagă mai mult decât a spus. Dar nu a spus. Și ne-a mai "dezvăluit" un lucru: că reforma societății românești trebuie începută cu finanțarea partidelor politice. Pentru că Marea Minciună începe și se termină cu cifrele ridicole pe care le declară TOATE partidele la finalul campaniilor electorale. O știm cu toții, dar coabităm cu ea.
Toate aceste lucruri au enervat nespus. Am asistat la declanșarea unui val de ură, foștii băsiști s-au supărat că nu a condamnat-o pe Udrea, acoliții lui Voiculescu că nu a confirmat-o pe Udrea, politicienii penali pentru că nu a dat în SRI și DNA cu toată forța. Uitând că Traian Băsescu vrea să rămână Traian Băsescu. 
P.S. Mi s-a părut simptomatică emisiunea de la Realitatea TV în care, supărat pe Traian Băsescu pentru că nu l-a lăudat pe Klaus Iohannis, Rareș Bogdan a condus discuția într-un sens distructiv. Iar prezența în studio a lui Adrian Severin, Marian Oprișan și a unor foști invitați ai Antenei 3 pe post de comentatori, mi-a arătat că oricând poate exista o nouă dimensiune a analizei politice. Dar, pentru liniștea sa, nu a fost singura emisiune care s-a dus în acest sens. De fapt, majoritatea celor prezenți la televizor ieri seară și-au arătat curajul atacându-l pe Traian Băsescu. Așa mi-am adus aminte de vremurile din 2009. Prietenii știu de ce...


 http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu