............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

marți, 10 martie 2015

Regulamentul Monicăi Macovei pentru Biroul Procurorului European a fost votat.



Procurorii DNA își pierd autonomia în dosarele cu fraude europene

de Andra Dolana , 10 martie 2015
 

 Între 9 și 12 martie 2015 va avea loc o nouă sesiune plenară a Parlamentului European la Strasbourg. Astfel, Comisia LIBE a votat raportul interimar al Regulamentului privind Biroul Procurorului European, în ciuda unei opoziții venite din partea partidelor extremiste UKIP și cele din Italia. 
În raport se stipulează că în chestiunea fondurilor europene procurorul european va avea putere decizională peste procurorul șef național. 
După ce raportul a fost votat, euro-deputata Monica Macovei a menționat că speră ca această propunere de Regulament să primească votul final al Parlamentului și Consiliului până la finalul anului 2015: 
”Mă bucur că am reușit să votăm acest raport într-o sesiune extraordinară a Comisiei LIBE, chiar înainte de reuniunea Consiliului JAI din 12 martie. A fost un drum lung până acum, în care am negociat cu Consiliul, dar și cu statele membre în parte, de exemplu, prin vizitele pe care le-am făcut la Haga sau la Riga. Printre statele care susțin această inițiativă se numără și Italia, Germania sau Luxemburg. Și România este pentru acest Regulament”.
Citește și: Kovesi: DNA susține orice inițiativă care duce la confiscarea efectivă a bunurilor indisponibilizate
Conform noului regulament procurorul european va fi numit în baza unei audieri în Parlamentul European și nu va fi o negociere între statele membre. De asemenea, Macovei a subliniat că va exista un procuror șef general plus încă alți 24 de procurori delegați din fiecare stat membru, deoarece Marea Britanie, Irlanda și Danemarca nu s-au raliat acestei inițiative. 
Despre activitatea și numirea procurorilor delegați, europarlamentarul PPE a ținut să menționeze că: ”fiecare stat membru va veni cu propunerea sa. Procurorii delegați vor fi cureaua de legătură cu procurorul european, și în acest fel vom putea atinge o nouă eră în materie de cooperare judiciară. 
Totodată, aceștia se vor ocupa de dosarele ce privesc frauda sau infracțiunea cu fonduri europene. Orice procuror național ce se va ocupa de anchete legate de fraude cu bani europeni se va subordona procurorului european. De exemplu, procurorul delegat național va avea, în problematica fondurilor europene, putere decizională peste procurorul-șef al DNA”.

http://www.romanialibera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu