............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

vineri, 5 iunie 2015

Victor Ponta, URMĂRIT PENAL în dosarul lui Șova. Lista celor 19 infracțiuni de care este acuzat premierul. Iohannis îi cere demisia, Ponta refuză

UPDATE: Premierul Victor Ponta a refuzat să își dea demisia, motivând că doar Parlamentul îl poate demite.
UPDATE: Președintele Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta, după o discuție pe care a avut-o cu șeful Executivului, în urmă cu câteva minute. Surse susțin că Victor Ponta NU își va prezenta demisia.
Președintele Klaus Iohannis poate dispune SUSPENDAREA din funcție a premierului Victor Ponta, deoarece față de acesta DNA cere urmărirea penală pentru infracțiuni de conflict de interese săvârșite în calitate de premier. Această normă legală este prevăzută în Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, articolul 17.
Articolul 17 stipulează că, în cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului pentru conflict de interese, președintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcție.
Premierul Victor Ponta a ajuns, în jurul orei 12.30, la Palatul Cotroceni, unde este așteptat de Iohannis. La ora 13.00, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.
DNA a solicitat Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale pentru Victor Ponta, în calitate de premier, pentru conflict de interese.
Victor Ponta este urmărit penal în dosarul Rovinari-Turceni, în calitatea sa de avocat, unde este cercetat pentru fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală.
http://www.romanialibera.ro/

Înainte și după DNA. Cum variază părerea lui Ponta despre demisie
de Andra Dolana 05 iunie 2015
Premierul Victor Ponta a declarat în luna martie a acestui an că, dacă va fi deschis un dosar pe numele lui va demisiona. 
Totodată, primul ministru preciza la începutul anului trecut că nu există vreun om care să nu fie cercetat și că, nu s-ar mira dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli legate de CE Rovinari şi Turceni. 
 "E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine, dacă mă cheamă, mă duc. Dar ştiţi de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Dar cum aş putea să nu am şi eu dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal. Pentru nişte contracte semnate de firma dumneavostră de avocatură complexului energetic Turceni... Asta e o tâmpenie", a spus Ponta.
De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.
"Daca se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla", spunea Ponta.
Cu toate acestea, după ce DNA a anunțat că este pus sub urmărire penală și Klaus Iohannis i-a cerut în mod public demisia, Ponta a declarat că nu pleacă din fruntea Guvernului și că doar Parlamentul îl poate demite.
”Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică, dar am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți!”, a subliniat Ponta, vineri, în jurul orei 14.00. 
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, a anunțat DNA.
http://www.romanialibera.ro/
Presa internațională, despre Victor Ponta: Premierul, sfidător în fața cererii de demisie
de Andra Dolana 05 iunie 2015 
Presa internațională a tratat subiectul punerii sub urmărire penală a premierului Victor Ponta din perspectiva luptei anticorupție din România. 
Astfel, jurnaliștii de la The Guardian, BBC, ABC, Reuters, Le Monde și Deutsche Welle au subliniat că Victor Ponta s-a alăturat listei de politicieni acuzați de fapte de corupție. 
Premierul, ”sfidător” în fața cererii de demisie
Deutsche Welle arată că în luna martie a acestui an, premierul a declarat că dacă se va deschide un dosar penal pe numele lui va demisiona. Astfel, DW scrie că Victor Ponta s-a arătat a fi ”sfidător” atunci când a recunoscut că a fost pus sub urmărire penală, dar a refuzat să demisioneze. Deutsche Welle arată că Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, dar notează că numai ridicare imunității parlamentare de către deputați ar rezulta într-un succes al investigației. 
România este supusă unei supravegheri stricte de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia şi independenţa justiţiei, la fel ca Bulgaria, completează cotidianul francez Le Monde. Deși în ultimul său raport de la sfârşitul lui ianuarie, Bruxelles-ul a considerat că România este "pe calea cea bună", cu unele minusuri, experţii critică în special absenţa unor "dispoziţii clare referitor la respectarea independenţei puterii judiciare" în codul de conduită al parlamentarilor.
Ponta, pe lista politicienilor urmăriți penal
”Procurorii români demarează o anchetă penală pe numele primului ministru” titrează the Guardian, care arată că Ponta a fost pus sub acuzare pentru fals în înscrisuri, spălare de bani, evaziune fiscală și conflict de interese. The Guardian subliniază că în ultimul an procurorii români au arestat mai multe persoane publice.
Reuters a arătat că în urma scandalului generat în jurul lui Victor Ponta, leu a scăzut. De asemenea, agenția a precizat faptul că mentorul lui Ponta, Adrian Năstase, a fost condamnat la închisoare, dar și că Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul Refrendumul. 
ABC notează că, până acum, premierul Victor Ponta a supraviețuit mai multor scandaluri. De asemenea, ABC a subliniat că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, iar Ponta a refuzat acuzând că este vorba despre un atac politic. 
Victor Ponta conduce un partid care își are rădăcinile în perioada comunistă, scrie BBC. Astfel, BBC arată că mai multe persoane din cercul apropiat al premierului au fost vizate în diferite anchete, printre care sunt amintiți: cumnatul lui și Ilie Sârbu. 
Primul ministru este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat. 
De asemenea, DNA a solicitat Camerei Deputaților să încuviințeze cererea de urmărire penală a lui Victor Ponta și într-un dosar în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interes, în timp ce ocupa funcția de premier. 
 http://www.romanialibera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu