Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat pe Facebook, în jurul orei 0.20, că o retrage pe Cristina Guseth, avizată favorabil de șapte comisii parlamentare  pentru fotoliul de ministru al Justiției.
"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarât sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi inainta conducerii Parlamentului o nouă propunere" a motivat Cioloș  pe Facebook.

Guseth este al doilea ministru nominalizat retras de premierul desemnat, primul  fiind Andrei Baciu, propus pentru Ministerul Sănătății.
Cristina Guseth, directoarea ONG-ului Freedom House România,  a fost singura propunere de ministru care, în comisiile parlamentare, a fost supusă unor  avalanșe de întrebări din noile  Coduri, din Constituție, din alte acte normative.  Ceilalți miniștri nominalizați au avut parte de un "tratament" blând.
Cristinei Guseth I-au fost puse întrebări din manualele de Drept, deși parlamentarii au fost anunțați că doamna Guseth nu are studii juridice. Cu alte cuvinte, știau că nu se va descurca, dar au vrut probabil să o umilească. Între cei agresivi s-au aflat Șerban Nicolae ( PSD, apropiat al condamnatului Cătălin Voicu), Florina Jipa ( cea care l-a miruit pe senatorul Dan Șova pentru a scăpa de arestare), Eugen Nicolicea ( UNPR) și Steluța Cataniciu ( ALDE).
Cristina Guseth, cum era de așteptat, nu a dat răspunsuri satisfacătoare ( nu a făcut Dreptul!). 
Prestația mult sub așteptări  a dat apă la moară nu numai criticilor obișnuiți ai directoarei Freedom House, ci chiar apropiaților ei, care au acuzat-o că a fragilizat societatea civilă.
După audieri și avizul favorabil dat de cei 53 de parlamentari din cele șapte comisii, t
eleviziunile și Facebook-ul  s-au incins de critici. Guseth a fost anatemizată și de asociațiile de magistrați. 
"Hărmălaia" a fost sti
nsă după miezul nopții, de anunțul de pe Facebook al premierului desemnat Dacian Cioloș.
Încă nu se știe care va fi următoarea propunere pentru fotoliul de la Justiție. Marți dimineața, la ora 10.00 era programat votul de învestire a guvernului Cioloș în plenul Parlamentului. Cum noul propus la Justiție, alături de Vasile Dîncu, nominalizat pentru Ministerul Dezvoltării și Administrației (nu a fost audiat luni pentru că i s-a făcut rău),  trebuie audiați de comisiile parlamentare, probabil votul final va fi amânat pentru altă oră.
http://www.romanialibera.ro/