............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

vineri, 13 mai 2016

Vor pierde Statele Unite supremaţia? China va deveni curând prima putere mondială

Conform unui raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCED), China și India vor deveni, într-un viitor nu foarte îndepărtat, superputeri economice, SUA pierzând locul de primă putere mondială. De asemenea, economiile din Zona euro vor ceda în faţa unor ţări cu o populaţie mai tânără, precum Indonezia şi Brazilia.
Echilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani”, potrivit OCED. „Criza economică pe care am văzut-o în ultimii cinci ani se va încheia, dar lumea copiilor şi a nepoţilor noştri va fi poate net diferită de a noastră”, a spus secretarul general al OCED, Angel Gurria.
Potrivit OCED, creşterea economică franceză ar urma s-o depăşească pe cea din Germania, +1,3%, între 2011 şi 2030, respectiv +1%, între 2030 şi 2060. În general, distanţa existentă în prezent între nivelul de viaţă de pe pieţele emergente şi cel al economiilor avansate ar urma să se diminueze în 2060, se mai arată în document.
Până la sfârşitul acestui an, economia chineză va depăşi PIB-ul Zonei euro, potrivit OCED, acesta fiind de altfel doar începutul unei schimbări uriaşe.
Potrivit OCED, economiile din China şi India vor fi mai mari decât puterea economică a SUA, Japonia şi a celor 17 ţări din Zona euro, luate împreună. China şi India ar reprezenta 39% din producţia globală, comparativ cu 34% pentru SUA, Japonia şi Zona euro. Se prevede aşadar ca, pe cont propriu, China să concureze SUA, pentru a deveni cea mai mare economie din lume până în 2030 cel mai târziu.
În raport se mai arată, de asemenea, că pentru încă opt ani de acum încolo, China va avea cea mai mare rată de creştere economică, după care va fi depăşită de India şi Indonezia.
Germania, cea de-a cincea mare putere economică mondială actuală, după SUA, China, Japonia şi India, va fi depăşită până în 2060 şi de Brazilia, Indonezia, Mexic, Rusia şi Franţa, ceea ce înseamnă că partea Germaniei din producţia globală va scădea la doar 2%, faţă de 4,8% cât este în prezent.

yogaesoteric
12 mai 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu