Un email din 2014 adresat lui Hillary Clinton, proaspăt publicat de WikiLeaks recunoaşte, citând serviciile de informaţii occidentale, că regimurile finanţate de SUA din Arabia Saudită şi Qatar au sprijinit Statul Islamic.
„Trebuie să ne folosim de resursele diplomatice pentru a pune presiune pe guvernele Qatarului şi Arabiei Saudite, care oferă clandestin sprijin financiar şi logistic Statului Islamic şi altor grupări sunnite radicale din regiune”, este afirmat în document.
Aceasta se adaugă listei veşnic crescândă de dovezi că monarhiile teocrate din Golf au ajutat la alimentarea valului de grupări extremiste din întregul Orient Mijlociu.
Alt e-mail din ianuarie 2016, include un fragment dintr-un discurs privat ţinut de Clinton în octombrie 2013 în care aceasta a recunoscut că „saudiţii au exportat în ultimii 30 de ani mai multă ideologie extremistă decât oricare alt loc de pe pământ”.
În acelaşi discurs, Clinton nota că îşi doreşte „o acţiune sub acoperire ceva mai robustă care să examineze, să identifice, să antreneze şi să înarmeze rebeli” în Siria, care ar fi luptat atât împotriva guvernului lui Bashar al-Assad, cât şi împotriva „grupărilor jihadiste asociate Al Qaeda care au fost atrase din păcate în Siria”.
A adăugat, totuşi, că „acest lucru a fost complicat de faptul că saudiţii şi alţii livrează cantităţi mari de arme – fără discriminare – nu toate către oamenii pe care îi considerăm mai moderaţi şi mai puţin problematici pe viitor”.
Într-un discurs din 2013 către Goldman Sachs, din care putem de asemenea găsi un extras în mesajul din ianuarie 2016, Clinton puncta că „saudiţii nu sunt neapărat cel mai stabil regim de pe planetă”.
Aceste e-mailuri fac parte din pachetul scos la iveală în luna octombrie de către WikiLeaks. Gruparea fondată de Julian Assange spune că a obţinut mii de e-mailuri transmise şi primite de John Podesta, un aliat apropiat al lui Clinton şi şef al campaniei sale prezidenţiale.
În august 2014, Hillary Clinton – care îşi terminase mandatul de secretar de stat cu un an în urmă –, i-a trimis lui Podesta o listă de notiţe cu privire la Siria, Irak şi politica SUA în Orientul Mijlociu, într-un e-mail intitulat „Uite despre ce vorbeam”. Clinton menţiona că informaţiile sunt bazate pe surse din serviciile de spionaj, atât din SUA cât şi din Orientul Mijlociu.
Nu se ştie cine a scris notiţele. Limbajul folosit în document este, însă, similar altor documente alcătuite de către Departamentul de Stat al SUA. Notiţele folosesc de asemenea acelaşi format şi aceeaşi scriere neconvenţională „Basher al Assad” în referirile către preşedintele sirian, ca şi notiţele (unele dintre ele clasificate) trimise în trecut lui Clinton de către ajutorul ei Sidney Blumenthal.
Răspunzând strategiei enunţate în notiţe, Podesta afirma: „Cred că ne îndreptăm pe calea asta în Irak, dar elementele din Siria sunt supărătoare”.
„De acord, dar s-ar putea să avem noi oportunităţi pe măsură ce situaţia din Irak se îmbunătăţeşte”, a replicat Hillary.
„De acord, dar s-ar putea să avem noi oportunităţi pe măsură ce situaţia din Irak se îmbunătăţeşte”, a replicat Hillary.
Mesajul mai dezvăluie şi că Statele Unite au văzut în dezvoltarea Statului Islamic o oportunitate. „Cu toate aspectele sale tragice, avansul ISIL prin Irak dă guvernului SUA posibilitatea de a schimba modul în care se ocupă de securitatea haotică din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu”, se afirmă în document, adăugând că „Cel mai important factor în această chestiune este de a ne folosi agresiv de resursele de spionaj şi de trupele pentru Operaţiuni Speciale”.
Echipa de campanie a lui Hillary Clinton nici nu a confirmat, nici nu a infirmat veridicitatea e-mailurilor publicate de WikiLeaks. Atunci când a fost întrebată de reporteri despre ele, Hillary a confirmat însă că mesajul din ianuarie 2016 ce conţine discursurile ei plătite de Wall Street, este autentic.
Salon a contactat echipa de campanie, cerând confirmarea veridicităţii mesajelor. Purtătorul de cuvânt Glen Caplin a răspuns: „Continuăm să refuzăm confirmarea autenticităţii oricărui e-mail individual”.
Mai mult, acesta i-a acuzat pe Donald Trump şi WikiLeaks de legături cu Rusia şi de apartenenţa la o campanie de compromitere a lui Clinton şi a „intereselor SUA”.
Acest e-mail din august 2014 nu reprezintă prima dată când Arabia Saudită şi Qatar, aliate apropiate SUA, au fost acuzate de sprijinirea ISIS şi a altor grupări extremiste.
De fapt, în octombrie 2014, la doar câteva săptămâni după ce Clinton a trimis notiţele către Podesta, vicepreşedintele Joe Biden critică aspru Arabia Saudită şi Turcia într-o convorbire la Şcoala de Guvernare din cadrul Universităţii Harvard. Acesta declara atunci că „erau atât de determinaţi să-l înlăture, încât au pompat sute de milioane de dolari şi zeci de tone de armament în oricine era dispus să lupte împotriva lui Assad – doar că beneficiarii erau al-Nusra, al-Qaeda şi elementele jihadiste care veneau din alte părţi ale lumii”. „Nu ne-am putut convinge colegii să oprească aprovizionarea.”
Biden şi-a cerut ulterior scuze Turciei, dar ce a spus era absolut adevărat. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, islamist de dreapta, a dat luptătorilor salafiști (islamişti sunniţi fundamentalişti) cale liberă de a trece graniţa. Atât experţii, cât şi foşti militanţi ai ISIS afirmă că Turcia a sprijinit ISIS timp de ani de zile, cel puţin indirect, cu scopul de a slăbi atât rebelii kurzi, cât şi guvernul sirian.
Oficialităţile SUA, laolaltă cu agenţiile de ştiri şi mulţi dintre analişti au negat mult timp că monarhiile saudită şi qatareză sprijină ISIS, susţinând că sprijinul venea de fapt de la donatori bogaţi din acele ţări. Oficialităţile declarau pentru CBS în septembrie 2014 că „investitori bogaţi” din Qatar şi alte state din Golf trimiteau bani către ISIS.
E-mailul din august 2014 ne arată însă că serviciile de informaţii occidentale ştiau că înseşi regimurile erau cele ce ofereau sprijin Statului Islamic.
Atât Arabia Saudită, cât şi Qatar sunt monarhii teocrate represive care-şi bazează legile pe interpretarea fundamentalistă a șariei, legea islamică. Grupările pentru drepturile omului au acuzat ambele țări de un vast şir de încălcări sistematice ale drepturilor.
Ideologia ISIS se aseamănă foarte mult wahhabismului, ideologia sunnită extremistă răspândită de Arabia Saudită. De fapt, atunci când Statul Islamic a avut nevoie de manuale pentru copii în capitala sa din Siria, Raqqa, gruparea a imprimat cópii ale manualelor saudite pe care le-a găsit online.
Cu mult înainte ca Statul Islamic să existe în forma sa modernă, SUA şi alte guverne occidentale ştiau că Arabia Saudită şi alte state teocrate din Golf sprijină grupări extremiste precum al-Qaeda.
Precum raportase Salon în trecut, un mesaj clasificat din 2009 semnat de Secretarul de Stat de la acea dată Hillary Clinton (de asemenea publicat de WikiLeaks) recunoştea că „donatorii din Arabia Saudită constituie cea mai importantă sursă de finanţare a grupărilor teroriste sunnite din întreaga lume”.
„Arabia Saudită rămâne o bază de finanţare critică pentru al-Qaeda, talibani, Lashkar-e-Taiba şi alte grupări teroriste”, scria în mesaj. „Este o continuă provocare a-i convinge pe saudiţi să trateze finanţarea teroristă drept prioritate strategică.”
„Arabia Saudită rămâne o bază de finanţare critică pentru al-Qaeda, talibani, Lashkar-e-Taiba şi alte grupări teroriste”, scria în mesaj. „Este o continuă provocare a-i convinge pe saudiţi să trateze finanţarea teroristă drept prioritate strategică.”
În august 2014, atunci când Hillary Clinton a trimis emailul, Statul Islamic al Irakului şi Levantului nu era încă atât de puternic pe cât urma să devină, însă se auto-declarase deja drept califat global cu câteva săptămâni în urmă. În iunie 2014, gruparea invadase şi preluase controlul Mosulului, al doilea oraş ca mărime din Irak.
ISIS a rupt legătura cu afiliatul al-Qaeda din Siria, Jabhat al-Nusra, cu câteva luni înainte, în februarie. Ideologic, ambele grupări sunt aproape identice, însă abordarea tactică diferă. În timp ce ISIS a impus legea islamică strictă şi a creat un regim în stil fascist imediat după preluarea controlului, al-Nusra a preferat o abordare treptată.
Afiliatul al-Qaida din Siria a ajuns să domine opoziţia împotriva guvernării prin atragerea de adepţi. S-a dovedit a fi cea mai eficientă forţă rebelă la sol, luptătorii săi fiind dispuşi să-şi sacrifice vieţile în atentate sinucigaşe. Spre deosebire de ISIS, al-Nusra a preferat să-şi creeze califatul încet, nu rapid. Un comandant al-Nusra declara în 2012 unui reporter că legea șaria va fi introdusă gradual.
Mesajul din august 2014 recunoştea indirect că cea mai mare parte a opoziţiei din Siria este dominată de forţe extremiste, deşi cerea încă SUA să sprijine grupările rebele presupus „moderate”. Sursele din serviciul de informaţii subliniau că, deşi SUA ar trebui să lupte cu ISIS, este necesară o strategie care să „seasigure că Basher al Assad nu câştigă niciun avantaj din aceste operaţiuni”.
Prin înfrângerea ISIS, afirma documentul, SUA poate ajuta la „restructurarea rezistenţei sunnite în Siria, mutând centrul de putere către forţele moderate precum Armata Siriană Liberă (ASL)”. „Ar trebui să revenim la planurile de a furniza ASL sau altor grupări moderate, echipament care să le permită să facă faţă unui Stat Islamic slăbit, şi să-şi lărgească operaţiunile împotriva regimului sirian”, iar „întregul efort ar trebui făcut cât mai pe ascuns”.
În primele zile ale Statului Islamic, celelalte grupări rebele conlucrau cu el. Mai mult, ISIS a luptat alături de rebeli mult mai moderaţi împotriva kurzilor. În iunie şi iulie 2016, Secretarul de Stat John Kerry vorbea despre grupările rebele conducătoare Jaish al-Islam şi Ahrar al-Sham – sprijinite de Turcia şi statele din Golf – drept „subgrupări” ale ISIS şi al-Qaeda.
CIA, care a cheltuit miliarde de dolari înarmând şi antrenând rebeli în speranţa de a răsturna guvernul sirian, se bazează puternic pe banii saudiţilor pentru a-şi finanţa campania sub acoperire.
Conform documentului, succesul ISIS în acapararea de noi teritorii a inspirat şi alţi militanţi, precum cei din Libia, Liban şi chiar Iordania.
Serviciile de informaţii propuneau înteţirea sprijinului SUA pentru kurzi în lupta lor împotriva Statului Islamic, astfel încât „qatarezii şi saudiţii să fie puşi în poziţia de a căuta un echilibru între competiţia de a domina lumea sunnită şi consecinţele presiunii serioase a SUA”.
E-mailul conturează strategia abordată ulterior de SUA în Irak şi Siria de a sprijini luptătorii kurzi împotriva ISIS. Se notează că luptătorii kurzi Peshmerga „au vechi relaţii cu ofiţeri ai CIA şi operatori ai Forţelor Speciale“. Mai mult, se afirmă că deşi printr-o înţelegere cu guvernul turc, SUA se angajase să nu trimită armament greu către Peshmerga, înaintarea ISIS a scos această politică din uz.
Cu toate acestea, serviciile de informaţii au recomandat precauţie în sprijinirea prea puternică a kurzilor. Guvernul şi regiunile sunnite din Irak sunt îngrijorate cu privire la o potenţială extindere a teritoriului controlat de kurzi. S-a sugerat astfel ca SUA să apeleze la consilieri din conducerea Peshmerga pentru a „reasigura părţile implicate ca, în schimbul autonomiei crescute, guvernul regional kurd nu va exclude guvernul irakian din administrarea câmpurilor petroliere din jurul Kirkuk, şi nici a barajului hidroelectric Mosel”.
Iulian Capsali: Un Nero în fustă, care ar putea da foc însă lumii întregi
E-mailurile candidatei Hillary Clinton sunt mult mai grave decât vă puteaţi imagina (zic ei, noi ştiam dar nu aveam decât dovezi circumstanțiale).
Promisiunile lui Assange (nu ne mai miră acum că dna Clinton şi-a dorit uciderea lui cu o dronă), anume că aceste scurgeri de informaţii ar trebui să o bage la puşcărie, s-au dovedit corecte, ca şi afirmaţiile lui Trump că Hillary este „fondatoarea ISIS”. Având în vedere că de 10 ani de când au scos documente, niciodată nu s-a întâmplat să fie contestate, nici pentru acesta nu sunt suspiciuni de fals.
Deci partenerii strategici ai SUA din Golf, Arabia Saudită şi Qatar, au susţinut şi finanţat ISIS, ceea ce se reflectă şi în finanţarea campaniei electorale a SUA, cea despre care H. Clinton spunea că ar fi viciată de Rusia: saudiţii şi Qatarul sunt cei mai mari donatori în fundaţia Clinton şi au sponsorizat campania acesteia cu 20% din valoarea ei totală.
În mod normal, pentru dezastrul din Siria (și din Libia, aș adăuga), care a afectat întreagă lume, inclusiv Europa, dna Hillary Clinton ar trebui să fie acuzată de crime împotriva umanităţii şi trădarea SUA – comentează sursa.
Trei discursuri ale lui Hillary Clinton, plătite de către banca Goldman Sachs, au fost publicate de către site-ul WikiLeaks, aruncând o lumină cruntă asupra legăturilor candidatei democrate pentru alegerile prezidențiale cu principalii actori de pe Wall Street.
Echipa de campanie a dnei Clinton n-a contestat autenticitatea acestor documente, subtilizate de către WikiLeaks din e-mailurile lui John Podesta, președintele de campanie al candidatei democrate.
Dna Clinton a acuzat însă guvernul rus că este responsabil de aceste scurgeri – punct de vedere împărtășit și de către guvernul american –, precum și WikiLeaks că-l ajută pe rivalul său, republicanul Donald Trump, în cursa pentru Casa Albă.
Tonalitatea acestor discursuri arată opiniile dnei Clinton privind reglementările financiare, relațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin și efectele negative ale precedentelor scurgeri ale WikiLeaks privind politica externă americană.
Declarațiile candidatei democrate nu sunt radical diferite de recentele sale luări de poziție, cu toate că ele sunt mai directe.
Într-un discurs rostit în octombrie 2013 pentru Goldman Sachs, ea sugerează că trebuie întreprinse acțiuni în scopul de a înfrâna, „din rațiuni politice”, abuzurile Wall Street-ului.
Discursurile pentru gigantul finanțelor au fost rostite de către Hillary Clinton în perioada cuprinsă între părăsirea postului de secretar de stat al SUA și începutul campaniei sale prezidențiale.
Donald Trump acuză presa că răspândește minciuni pentru a influența alegerile în favoarea lui Hillary Clinton: „Alegerile sunt aranjate de mass-media coruptă”.
Candidatul republican Donald Trump acuză „mass-media coruptă” de fraudarea alegerilor prin răspândirea de minciuni în scopul asigurării alegerii ca președinte a lui Hillary Clinton, despre care a insinuat că s-ar droga, scrie AFP pe pagina electronică.
„Alegerile sunt aranjate de mass-media coruptă care răspândește acuzații complet false sau chiar minciuni sfruntate în efortul de a obține alegerea drept președinte a lui Hillary Clinton”, a declarat Trump la un miting electoral organizat în statul american New Hampshire.
Republicanul a mai sugerat că Hillary Clinton ar fi luat droguri înainte de dezbaterea dintre cei doi candidați la președinția Statelor Unite și chiar a cerut ca amândoi să fie supuși unui test antidrog înainte de dezbaterea finală.
„La începutul ultimei dezbateri era plină de energie. La final abia a putut să ajungă până la mașina ei”, a afirmat Trump la mitingul electoral ținut în orașul Portsmouth din New Hampshire.
Citiți și:Emailuri ieșite la iveală arată că Hillary Clinton a fost cea care a avut iniţiativa ca SUA să aleagă fracturarea pentru a acoperi nevoile de energie!E-mail-urile deconspirate ale lui Hillary Clinton confirmă că Libia a fost distrusă de SUA și NATO
yogaesoteric
5 februarie 2017
5 februarie 2017
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu