............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

miercuri, 15 februarie 2017

O luptă pentru controlul statului profund. Trump i-a ridiculizat pe șefii serviciilor secrete



Președintele SUA, Donald Trump a încercat să-i ridiculizeze pe șefii agențiilor americane de informații cu aproape două săptămâni înainte de preluarea mandatului. Obiectul disputei – rapoartele care ar demonstra implicarea guvernului rus în operațiunea de influențare a alegerilor prezidențiale prin intermediul atacurilor cibernetice. Donald Trump a cerut ca în perioada tranziției să primească toate rapoartele secrete pe care le primea președintele Obama, însă nu este limpede dacă acest lucru s-a petrecut, scrie The New York Times.
Pelerinajul serviciilor la Trump Tower
Șefii FBI (James Comey), NSA (Michael Rogers), CIA (John Brennan) și James Clapper, directorul Comunității de Informații din SUA, planificau o vizită la reședința lui Trump din New York, când președintele a postat pe Twitter un mesaj extrem de dur. „Briefingul «informativ» despre așa-zisa operațiune de «hacking a Rusiei» a fost amânat până vineri. Poate că au nevoie de mai mult timp pentru a-și pregăti pledoaria. Foarte ciudat!
„Lucruri pe care alții nu le știu”
Mesajul lui Trump a venit la scurt timp după ce a declarat, în legătură cu decizia președintelui Obama de a expulza 35 de diplomați ruși ca răspuns la acuzațiile la adresa Moscovei de influențare a alegerilor prezidențiale, că ar putea anunța „lucruri pe care alții nu le știu” despre presupusele atacuri cibernetice venite din Rusia. Donald Trump a subliniat că este sceptic în ce privește concluzia agențiilor americane de securitate cum că atacurile cibernetice au lucrat în favoarea alegerii sale la Casa Albă. Tot atunci, pe 30 decembrie, Trump a scris pe Twitter că a știut mereu că „Putin este inteligent”, un gest prin care saluta decizia Kremlinului de a nu riposta la expulzarea diplomaților ruși.
FBI: serviciile ruse s-au deghizat în părți terțe
Un raport al FBI și al Departamentului Securității Interne, publicat pe 29 decembrie, arăta că serviciile ruse de informaţii, civile şi militare au operat sub identităţi false pentru a lansa atacuri informatice în SUA, inclusiv asupra unui partid politic. „În unele cazuri, serviciile ruse de informaţii s-au deghizat drept părţi terţe, ascunzându-se în spatele unor identităţi online false, menite să determine victima să atribuie greşit sursa atacului”, se arată în document. Pe baza acestor concluzii, președintele Obama a decis expulzarea celor 35 de diplomați ruși. Donald Trump a pus însă sub semnul întrebării aceste concluzii și a spus că nu se poate avea încredere în agențiile de informații din SUA, atât timp cât au stabilit, în mod eronat, că în 2003 în Irak ar fi existat arme de distrugere în masă.
Directorul CIA, John Brennan, nu a lăsat fără replică criticile aduse de Trump în mediile de socializare. „Aș sugera celor care nu au văzut încă raportul, care nu au fost informați pe marginea lui, să aștepte să vadă ce au descoperit agențiile de informații și abia apoi să emită acele judecăți de valoare”, a spus Brennan, cel care ulterior a fost înlocuit de Mike Pompeo, alegerea lui Donald Trump. Poziția directorului CIA este îmbrățișată și de mulți congresmani republicani, printre care John McCain, cel care susține că președintele Obama a luat o decizie bună expulzându-i pe diplomații ruși.
Guvernarea pe Twitter
Săgețile trimise de Trump și șefii agențiilor de informații din SUA semnalează o luptă dură în culise pentru controlul „statului profund“, între vechea echipă de la Casa Albă și oamenii noului președinte. Folosirea ghilimelelor în dreptul cuvântului „informativ“, referirea la „așa-zisa“ implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale și remarca „foarte ciudat“ arată că Trump nu era deloc convins de analizele serviciilor americane și suspecta chiar o încercare de manipulare a echipei sale.
De partea cealaltă a baricadei s-a remarcat o îngrijorare privind lejeritatea cu care Trump folosește rețelele de socializare (unde este urmărit de 45 de milioane de oameni) pentru a publica informații ce pot fi confidențiale. „Cred că presa tradițională este exasperată că este urmărit de atât de mulți oameni, că poate avea o conversație directă cu ei. Trump nu mai trebuie să comunice prin intermediul presei”, a spus noul secretar de presă de la Casa Albă, Sean SpicerÎn plus, acesta a sugerat cu acea ocazie că Trump va fi la fel de activ pe Twitter și după ce va prelua mandatul prezidențial, pentru că „atunci când scrie pe Twitter obține rezultate”.

Citiţi şi:

yogaesoteric 
15 februarie 2017


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu