............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

luni, 2 octombrie 2017

Kövesi trebuie să plece! După ce îi „scufundă“ pe pesedişti în Lacul Belina

de Silviu Sergiu 02 octombrie 2017


Un procuror al Parchetului General a scris negru pe alb că Laura Codruţa Kövesi, procuror-şef al DNA, a fost acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al alegerilor prezidenţiale din 2009.
„Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kövesi, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu, au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale”, a scris procurorul în ordonanţa de clasare a dosarului privind presupusa fraudare a scrutinului prezidenţial câştigat la limită de Traian Băsescu.
După apariţia documentului, Laura Codruţa Kövesi nu a oferit opiniei publice nicio explicaţie. A tăcut strategic, aşteptând, probabil, ca scandalul să nu se amplifice. Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, mi-a oferit un răspuns inteligent, fără a face însă vreo referire la fondul problemei:  „Noi avem poziţii publice legate de activitatea DNA. În 2009, doamna Kövesi era Procuror General”.
Tăcerea aceasta este un răspuns în sine. Ea înlătură orice dubiu că doamna Kövesi a fost în sufrageria lui Gabriel Oprea, în acel moment politic extrem de tensionat. Desigur, doamna Kövesi nu a încălcat nicio lege, la fel cum nu au încălcat nici ceilalţi invitaţi ai lui Oprea. Concluzia procurorului de caz este că cei vizaţi nu au făcut niciun demers în sensul influenţării rezultatului prezidenţialelor.
Nici Mircea Geoană nu a încălcat vreo lege în 2009, când s-a dus la Sorin Ovidiu Vîntu acasă, dar a pierdut alegerile prezidenţiale şi din această cauză, torpilat cu întrebări de Traian Băsescu, în confruntarea televizată de dinaintea turului II de scrutin. Doamna Kövesi nu are vreo vină legală, dar, cu siguranţă, are o evidentă vină morală. Opinia publică, în special cea care susţine justiţia independentă, are tot dreptul să o întrebe frontal: -„V-a plăcut în sufrageria lui Oprea, doamnă Kövesi?! V-a chemat de urgenţă?”.  Aşa cum l-a întrebat Traian Băsescu pe Mircea Geoană în confruntarea televizată de dinainte de turul II.
Nu putem trece foarte uşor peste faptul că doamna Kövesi a fost la Gabriel Oprea acasă. Un loc în care şefa parchetului anticorupţie nu avea ce să caute, într-un moment politic tensionat şi în compania unor politicieni pe care trebuia să-i evite. Chiar ea şi-a făcut un titlu de glorie, într-un interviu acordat ziare.com în noiembrie 2014, că nu agreea-ză com-pania politicienilor: „Niciodată nu mă văd cu politicieni, cel puțin în timpul liber. Uneori, datorită atribuțiilor de serviciu, trebuie să interacționez (cu politicieni), dar doar la întâlniri instituționale și la activități instituționale. În timpul liber nu mă văd cu politicieni și nu mă întâlnesc cu ei“.
La acel moment, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale era în toi şi tocmai apăruseră imaginile cu Elena Udrea şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, la cumpărături la Paris. Atunci, L.C. Kövesi îi preda Alinei Bica lecţii de moralitate. Pe bună dreptate. Astăzi aflăm că obişnuia să facă vizite acasă politicienilor controversaţi, împreună cu şefi ai serviciilor secrete.
Există suspiciunea legitimă că, în toţi aceşti ani, Laura Codruţa Kövesi i-a protejat pe Gabriel Oprea şi pe apropiaţii acestuia. Am scris numeroase articole despre cazul col. (r) Doru Paraschiv, fost ofiţer de contrainformaţii militare al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), dat afară ilegal din Armată şi supus unor presiuni inimaginabile de către camarila lui Oprea, în frunte cu gen. Marian Hăpău, actualul şef al DGIA. Col. Paraschiv a deschis mai multe dosare la DNA care zac prin sertare de ani de zile.
Nici întâlnirile lui Gabriel Oprea de la Ministerul Apărării, devoalate de Oana Niculescu Mizil, nu au fost investigate de procurori. Fostul vicepremier pentru securitate naţională şi ministru al Apărării este acuzat că a folosit resursele serviciului secret al MApN pentru a înfiinţa UNPR şi a atrage în el personalităţi politice. Cu sau fără voie. Întrebarea este: de ce? Din cauza numărului mare de dosare la care lucrează procurorii DNA? Nu este o scuză convingătoare.
Nici până astăzi Laura Codruţa Kövesi nu a explicat contextul în care a fost făcută ilegal de Gabriel Oprea ofiţer al Armatei Române. Într-o anchetă publicată în „România liberă”, am dezvăluit că, din evidenţa Centrului militar al sectorului 5, au fost subtilizate livrete militare, care ulterior au fost împărţite clienţilor lui Oprea. S-au sesizat procurorii DNA în legătură cu acest caz foarte uşor de instrumentat? Nu. Dimpotrivă.
Potrivit gen. Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, DNA a clasat un dosar referitor la avansările ilegale. „Doamna Kövesi a fost avansată. A primit gradul de locotenent-colonel în rezervă. Când a apărut public că a beneficiat, m-a sunat pe telefonul operativ și mi-a spus că nu a știut acest lucru și că să se rezolve cât mai repede. A folosit termeni imperativi că mă trimite în judecată. I-am recomandat ca, dacă e supărată, să îl dea în judecată pe cel care a ridicat-o în grad. Dumneaei a acceptat să fie gradată ilegal, pentru că nu l-a dat în judecată pe acel om care a ridicat-o în grad. Am luat în serios amenințarea doamnei Kövesi. Am făcut plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea, cel care a ridicat-o în grad, dar a fost clasată”, a povestit Dobriţoiu.
Câteva precizări contextuale: în momentul de faţă nu este oportună înlocuirea doamnei Kövesi din fruntea DNA. Astăzi, asaltul agresiv al politicienilor penali din coaliţia de guvernământ, formată din PSD şi ALDE, riscă că îngroape definitiv lupta anticorupţie. Or, acest lucru ar fi un dezastru mai mare decât decapitarea DNA.  Chiar dacă există probe solide pentru îndepărtarea Laurei Codruţa Kövesi. Ea va trebui să plece doar atunci când situaţia politică va permite numirea unui înlocuitor onest. Or, PSD şi ALDE nu pot oferi garanţii în acest sens. Cu siguranţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar veni cu un nume nepotrivit. Din aceste motive, este de preferat ca Laura Codruţa Kövesi să-şi continue mandatul, iar DNA să finalizeze cu succes dosarele de corupţie ale guvernanţilor, în special Dosarul „Belina”.

Şi în acest caz este preferabil răul cel mic, cu speranţa că, din încleştarea celor două tabere, clasa politică se va curăţa şi mai mult, iar România îşi va consolida statul de drept. Va veni, cu siguranţă, momentul când controversele legate de activitatea şefei DNA vor fi lămurite. O vreme în care Laura Codruţa Kövesi va trebui să răspundă la o întrebare simplă: -”V-a plăcut la Gabriel Oprea în sufragerie, doamnă Kövesi?”.  
http://romanialibera.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu