............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

miercuri, 7 februarie 2018

Situaţie disperată pentru producătorii de mere. Marile magazine vând marfă străină, nu iau mere româneşti

Depozitele sunt pline cu tone de fructe

Producătorii au depozitele pline cu tone de fructe, dar merg în pierdere – nu au cui să le vândă şi rămân cu cantităţi uriaşe. Odată cu încălzirea vremii, sunt nevoiţi să arunce o bună parte din producţie, căci de la zi la zi, fructele se strică.
În fiecare zi ca să evităm pierderile mai mari luăm merele deja stricate pentru că din păcate nu reuşim să vindem destul de rapid.”
Un astfel de producător, de exemplu, are 10 hectare de livadă cu 8 soiuri de mere. În primăvara anului trecut, spune el, a ajuns în baza de date a unui mare lanţ de supermarketuri, dar nu i s-a cerut marfa. Acum, fructele i se strică în depozit.
Avel Macxn, producător: „Mergem la concurenţă cu mărul de import, care vine la vânzare la piaţă cu mărul nostru. 1,5 lei e un preţ extrem de concurent. Noi ca să producem mărul ăsta ajungem undeva cu preţurile de cost la preţurile la care ei îl vând.”
Scenariul este similar şi în cazul altui producător de mere. Omul se plânge că va fi nevoit să arunce 30% din producţie.
Producător: „La ora actuală am cel puţin 60 de tone de mere. 80% dintre ele numai mere extra. Noi, producătorii, ar trebui să avem prioritate să ne putem preda mărfurile. Şi asociaţia când am înfiinţat-o a avut un număr mare de membri, şi s-au retras. Am fost în jur de 70 de persoane şi acum, dacă suntem 20.”
Cei care nu au posibilitatea să ajungă la târguri sau în alte judeţe, în căutarea de noi pieţe, stau la poarta casei şi vând mere de aproximativ 10-50 de lei pe zi – prea puţin însă, spun ei.
Producător: „În livada noastră numai bălegar băgăm la ele, sunt mere eco. Cel mai bine ar fi să le vindem în magazine.”
Legea care cerea ca pe rafturile magazinelor de la noi să existe 51% produse româneşti sau din „lanţul scurt de aprovizionare” a fost adoptată în iulie anul trecut, dar nu are încă norme de aplicare.
yogaesoteric
6 februarie 2018
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu