Parlamentul olandez a adoptat pe 19 martie o moţiune prin care solicită guvernului condus de Mark Rutte să ceară Bruxelles-ului închiderea website-ului EUvsdisinfo.eu, creat de Comisia Europeană pentru a fi o bază de date ce monitorizează aşa-numitele ştiri false (fake news) apărute în mass-media, transmite agenţia EFE.
„Un guvern nu trebuie să permită ca o instituţie precum Comisia Europeană să interfereze în activitatea jurnalistică. Problema noastră cu acest website este că el stabileşte care este jurnalismul bun şi care este cel rău. Nu acesta trebuie să fie rolul unui guvern şi nici cel al Uniunii Europene”, a declarat deputatul socialist Peter Kwint, cel care a prezentat legislativului olandez moţiunea în care argumentează că agenţiile guvernamentale nu trebuie să controleze presa liberă.
Moţiunea a fost votată inclusiv de parlamentari membri ai partidului liberal VVD din care face parte şi premierul Mark Rutte.
Criticile împotriva website-ului EUvsdisinfo s-au intensificat în Olanda după ce această platformă a inclus în categoria „fake news” informaţii publicate de patru media olandeze, respectiv cotidianul regional De Gelderlander, publicaţiile online GeenStijl şi The Post Online, precum şi postul NPO Radio 1. Acestea au acţionat în instanţă website-ul EUvsdisinfo, plângere retrasă după ce pe 8 martie respectiva platformă le-a scos de pe lista neagră.
EUvsdisinfo este gestionat de funcţionari europeni care au sarcina să decidă care sunt mass-media ce vor fi incluse în baza de date a celor ce publică „fake news”, ei fiind ajutaţi de ziarişti şi voluntari ai unor ONG-uri care le transmit ceea ce ei consideră a fi ştiri false.
Ministrul olandez de interne, Kajsa Ollongren, anunţase cu o săptămâna înainte că retrage susţinerea acordată anterior website-ului EUvsdisinfo şi a promis că va căuta sprijin în rândul omologilor săi europeni pentru implementarea opiniei formulate de parlamentul olandez, care pledează pentru respectarea independenţei jurnalismului.
Deputatul Peter Kwint a mai spus că a obţinut din partea lui Kajsa Ollongren şi a ministrului olandez de externe, Stef Blok, promisiunea că vor aduce în discuţie la Bruxelles această chestiune „când vor avea ocazia”, iar dacă nu o vor face, atunci va fi convocată la Haga o dezbatere parlamentară pentru a i se solicita premierului Rutte să se implice direct în demersul de închidere a EUvsdisinfo.
Este semnificativ faptul că o acţiune împotriva acestui website ce monitorizează propaganda rusească este declanşată tocmai din Olanda, ţară care a criticat adesea încercările atribuite Rusiei de a influenţa opinia publică prin „fake news” sau atacurile cibernetice pentru care sunt suspectaţi hackeri ruşi.
Citiți și:Rusofobia, o încercare inutilă de a ascunde declinul SUA şi cel vest-europeanTotalitarismul digitalDEZVĂLUIRI RECENTE DESPRE cenzură, moralitate şi postmodernism
yogaesoteric
10 aprilie 2018
10 aprilie 2018
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu