În absența încrederii, minciuna devine noul adevăr
Jurnalistul Oreste Teodorescu a făcut o analiză a situaţiei României pe blogul său. Oreste susţine că de cele mai multe ori oamenii îl întreabă de ce în România scandalurile în lumea politică se ţin lanţ de mai bine de zece ani şi nu se mai opresc. Oreste crede că este o parte a propagandei la care este supusă România, iar o serie de profitori internaţionali îşi doresc ca oamenii să nu mai aibă încredere în instituţii şi în politicieni pentru a putea subjuga Statul.
Citește mai jos o analiză completă asupra propagandei pusă la cale în cele mai ilustre laboratoare ale puterii mondiale şi vei înţelege cum îţi afectează viaţa!
Teoria Conspiraţiei se bazează pe un principiu simplu: în absenţa încrederii, minciuna devine noul adevăr. Mecanismul presupune transpunerea predicatului propagandistic în ştiri, care să ofere oamenilor răspunsurile aşteptate, prin explicarea misterului universal, accesul la imaginea de ansamblu, înţelegerea cauzelor care produc războaiele şi şomajul, creşterea preţurilor, problemele traficului urban, decesul subit al unui politician sau prezenţa serviciilor secrete în viaţa publică.
Oamenii, în general, atunci când nu primesc un răspuns sincer vizavi de preocupările lor, devin vulnerabili teoriilor conspiraționste, care abil manevrate de puteri din umbră aduc beneficii extraordinare în războaiele politice, economice, informaţionale şi chiar militare.
Din nefericire, politicienii „mainstream” practică o retorică abstractă, impersonală, comunicată într-un universal limbaj de lemn, arondată falimentarului principiu al corectitudinii politice, lăsând o poartă larg deschisă discursului emoţional şi propagandistic de care profită partide politice, guverne, organizaţii teroriste, escroci şi companii multinaţionale, în defavoarea cetăţeanului.
Astfel, majoritatea dintre noi începem să ne îndoim de clasa politica, de instituţiile statului, de vectorii de opinie, de presă, de noi înşine şi ne avântăm plini de entuziasm în căutarea adevărului ascuns. Există o vorbă de duh: „Afară-i vopsit gardul, înăuntru, leopardul”, care sintetizează principiile manipulării şi ale dezinformării, care alături de propagandă devin cele mai redutabile arme în războiul modern.
Atunci când instituţiile statului au mari lacune de comunicare, când neîncrederea şi suspiciunea s-au generalizat, când adevărul oficial nu mai satisface setea de spectacol a unui public formatat de televiziunile mondene, înseamnă că s-a creat terenul propice însămânţării predicatelor dezordinii. Războiul informaţional se bazează pe alterarea relaţiei dintre stat şi cetăţean, iar la acest deznodământ se ajunge prin propagandă şi persuasiune.
Situaţia se va normaliza în România, atunci când politicienii vor avea viziunea şi curajul să adere funcţional la Serviciul European pentru Acţiuni Externe, prin organizarea şi finanţarea corectă a unei Unităţi pentru Combaterea Propagandei şi mai ales prin finanţarea unei mass-media independente, care să revină la ştiri corecte şi bine documentate.
Statul român este forţat de împrejurări şi de contexte să facă efortul de a convinge cetăţeanul că-i este prieten şi nu duşman. Partidele politice, dacă nu sunt conduse de inconştienţi sau aventurieri, trebuie să conștientizeze faptul că dacă nu se reformează real şi nu aduc oameni cu adevărat competenţi la guvernare şi în legislativ, vor lăsa loc de manevră propagandei, care va adânci şi mai mult prăpastia de încredere dintre cetăţean şi instituţiile statului.
Când acest climat de neîncredere paralizează sistemul nervos al statului înseamnă că adversarii României au finalizat soluţia lui Sun Tzu, celebrul strateg militar chinez, de acum 2500 de ani, care spunea cam aşa:
„Pentru a distruge un adversar, fără consecinţele catastrofale ale unui război cu armate numeroase, care necesită provizii costisitoare şi provoacă turbulenţe care să te dezavantajeze deopotrivă şi pe tine, ar trebui să urmezi următorii paşi: taie-i rădăcinile, întunecă-i cerul, bagă zâzanie între conducătorii lui, corupe-i decidenţii, fă-l să se ruşineze de sine însuşi, şi atunci, scârbit de ce a ajuns, va veni să te implore să-l salvezi de el însuşi.”
„Pentru a distruge un adversar, fără consecinţele catastrofale ale unui război cu armate numeroase, care necesită provizii costisitoare şi provoacă turbulenţe care să te dezavantajeze deopotrivă şi pe tine, ar trebui să urmezi următorii paşi: taie-i rădăcinile, întunecă-i cerul, bagă zâzanie între conducătorii lui, corupe-i decidenţii, fă-l să se ruşineze de sine însuşi, şi atunci, scârbit de ce a ajuns, va veni să te implore să-l salvezi de el însuşi.”
România se află într-un ceas critic, şi pare destul de vulnerabilă în faţa provocărilor unui secol tensionat: interesele multinaţionalelor, monopolurile bancare, ameninţările teroriste, expansiunea Federaţiei Ruse, distanţarea Turciei faţă de SUA şi NATO, lipsa coeziunii interne în legătură cu Proiectul de Țară.
Întrebarea care ne tulbură este dacă actuala clasă politică se va putea ridica la înălţimea aşteptărilor majorităţii românilor, care vor să trăiască demn, prosper şi în armonie cu tradiţiile şi credinţele lor.
yogaesoteric
10 ianuarie 2019
10 ianuarie 2019
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu