............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

duminică, 5 aprilie 2020

PSD, ALDE și Pro România trec prin Parlament legi cu impact bugetar major, populiste

Laurentiu Gheorghe | 03.04.2020
Camera Deputaților a adoptat vineri un pachet de legi populiste, printre care suspendarea plății ratelor, a utilităților, a chiriilor și a CASS ca măsuri compensatorii la criza declanșată de Covid-19
Actele normative sunt inițiate de PSD, ALDE și Pro România și fuseseră adoptate deja de Senat în procedură de urgență.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a avertizat, vineri, pe liberali, într-o postare video pe Facebook, „să nu blocheze măsurile de care românii au nevoie”, după ce Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, mai multe proiecte de lege despre care liderul PSD spune că vin în ajutorul economiei pe fondul crizei generate de coronavirus.
Legea privind suspendarea ratelor la credite a fost adoptată cu 214 voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” (PNL) și 26 de abțineri (USR).
De asemenea, legea privind suspendarea plății utilităților și a contribuțiilor sociale a fost adoptată cu 243 de voturi ”pentru”, 81 de voturi ”împotrivă” (PNL) și 3 abțineri.
Deși Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență privind suspendarea plății ratelor la credite pentru acele persoane ale căror venituri au fost afectate pe perioada crizei, PSD, ALDE și Pro România au venit cu propria lege în Parlament. Spre deosebire de OUG-ul guvernului, legea social-democraților dă posibilitatea tuturor, persoane fizice sau firme, indiferent dacă au fost afectate sau nu de criză, să își amâne cu nouă luni plata ratelor la credite fără niciun cost suplimentar.
Un alt act normativ promovat de PSD, ALDE și Pro România, susținut și de USR, vizează suspendarea plății facturilor la utilități – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. De asemenea, același proiect prevede suspendarea plății contribuțiilor sociale datorate atât de angajați, cât și de angajatori pentru veniturile din salarii. Potrivit proiectului:
La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate și retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020 (amendament susținut de PSD, Pro România, USR, UDMR și ALDE).
La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile (amendament PSD) – vezi integral prevederile inițiativei.

PNL: Legi scrise de Dăncilă și Andrușcă

Liberalii au avertizat că cele două inițiative legislative vor avea efecte dezastruoase pentru economie și au anunțat că le vor ataca la Curtea Constituțională.
„Într-un exercițiu de populism deșănțat, PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități, scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă. Braț la braț cu Marcel Ciolacu au votat și cei care vorbesc in spațiul public de valori democratice, dovadă că populismul și iresponsabilitatea nu au culoare politică. Reamintesc că peste 95% din măsuri au fost luate deja de guvern, iar majoritatea toxică a PSD și sateliții lor intra pe logica dublei reglementări, tocmai pentru a bloca guvernul să lucreze în plină epidemie de coronavirus. Se încalcă flagrant legea responsabilității fiscal-bugetare, ce obligă inițiatorii să precizeze impactul bugetar și sursa de finanțare”, a transmis liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă..
El a acuzat ”populismul și iresponsabilitatea” inițiatorilor și promotorilor celor două acte normative, avertizând asupra declanșării unei economice, ”care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”.
Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta și ale celor care spun ca militează pentru un stat de drept doar la televizor, sunt similare celor dictatoriale din Ungaria, singura țara din UE care a profitat de starea de urgentă pentru a îngropa democrația unui stat european. Deputații liberali au explicat pe larg în cadrul dezbaterilor, pericolul adoptării acestor legi populiste și iresponsabile. Cu toate acestea, PSD, Pro România și acum, “oamenii noi” in politica, au votat cot la cot, din perspectivă pur electorală, în contradicție totală cu funcționarea unei economii funcționale, oricum șubrezită de criza pandemică. Urmare a mascaradei din parlament, pusă în scenă de domnii Ciolacu, Ponta și oastea de strânsură am luat decizia de a ataca la CCR nu doar modificarea regulamentului, care restrânge drepturile constituționale ale deputatului, dar și legile noii alianțe politice PSD-Pro România, plus sateliții populiști. Asigurăm cetățenii României și mediul financiar că aceste legi toxice nu vor intra în vigoare, fiind supuse controlului de constituționalitate”, a mai precizat Roman.
Şedinţa Camerei Deputaților s-a desfășurat după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. Deputaţii au fost apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a condus şedinţa din sala de plen de la Palatul Parlamentului, având alături doi secretari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu