............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

vineri, 4 septembrie 2020

Mexic: Președintele AMLO propune referendum pentru combaterea corupției.

2 septembrie 2020 de Edward Morgan

Dacă referendumul va primi undă verde, Curtea Supremă ar urmări în judecată cinci foști președinți.


Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), și-a anunțat marți intenția de a organiza o consultare populară pentru urmărirea penală a cinci foști președinți pentru acuzații de corupție.
Dacă societatea mexicană acceptă propunerea sa, toți cei 5 foști președinți mexicani : Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderon și Enrique Peña Nieto ar trebui să fie judecați pentru implicarea lor în dosare de corupție.
În mai multe rânduri, AMLO a subliniat că foștii președinți sunt responsabili pentru problemele cu care se confruntă țara în zilele noastre.
Din acest motiv, el a spus că ar prefera ca aproximativ 1,6 milioane de cetățeni să semneze o petiție pentru a convoca un referendum care să permită urmărirea penală. 
Legiuitorii ar putea solicita, de asemenea, ca acest proces electoral să se desfășoare.
Voi aștepta, dar nu exclud opțiunea de a o face singur”, a spus el și a reamintit că referendumul poate fi solicitat de președinte, o treime din legislatori, sau 2% cetățeni înscriși în lista electorală.
AMLO a indicat că și Curtea Supremă ar trebui să confirme constituționalitatea consultării. 
În cazul în care referendumul primește undă verde, acesta va fi transmis Institutului Electoral Național (INE) pentru organizarea acestuia.
Acțiunea face parte din promisiunile electorale ale AMLO: înainte de a prelua președinția, în 2018, a promis să elimine corupția din țara sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu