Plenul Senatului a adoptat, cu majoritate de voturi, raportul Comisiei pentru Afaceri Europene la proiectul de hotărâre referitor la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor – Implementarea reţelelor 5G în condiţii de siguranţă în UE – Punerea în aplicare a setului de instrumente al UE. Documentul european prezintă modul în care reţelele 5G sunt pe punctul de a genera o plajă largă de oportunităţi pentru cetăţenii, societatea şi economia Europei.
Potrivit raportului, Senatul salută lansarea procesului de reflecţie privind beneficiile şi vulnerabilităţile utilizării tehnologiei 5G, sprijină ambiţia Europei de a devenit lider mondial al celei de-a patra revoluţii industriale (Industria 4.0) şi prin beneficiile utilizării tehnologiei 5G, pentru a se putea astfel genera oportunităţi multiple cetăţenilor, societăţii, economiei europene.
Prin aceeaşi hotărâre, Senatul atrage însă atenţia că există atât studii ştiinţifice care semnalează pericolul şi vulnerabilităţile tehnologiei 5G, cât şi „fake news-uri”, care pot duce la o imagine eronată a opiniei publice despre tehnologia 5G, precum şi consecinţe nefaste, între care distrugerea unor proprietăţi private, ca antenele 5G, proteste în stradă, etc.
Potrivit documentului, Senatul solicită astfel Comisiei Europene, cât şi Guvernului: să analizeze cu prioritate studiile care atrag atenţia asupra vulnerabilităţilor şi pericolelor tehnologiei 5G, să demareze un dialog transparent cu opinia publică şi reprezentanţii societăţii civile asupra oportunităţilor, vulnerabilităţilor şi pericolelor tehnologiei 5G, precum şi să demareze împreună cu reprezentanţii societăţii civile, comunitatea universitară şi cea ştiinţifică studii ample care să propună soluţii pentru eliminarea vulnerabilităţilor şi pericolelor tehnologiei 5G de orice natură.
„Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituţiile europene”, se mai arată în document.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a afirmat, în plen, că Ministerul Sănătăţii lipseşte din grupul interministerial care se ocupă de strategia naţională 5G.
„Ministerul Sănătăţii ne-a vorbit despre un program de digitalizare şi de medicină online lăudabil, dar acelaşi minister lipseşte din grupul interministerial care se ocupă de strategia naţională 5G şi nici nu se pronunţă pe îngrijorările reale sau imaginare ale populaţiei pe această temă. Observaţiile pentru Comisia Europeană, dar şi pentru Guvern sunt numeroase. (...) Dacă dorim ca politica şi Guvernul şi Parlamentul să devină din nou mai relevante, aceste documente este necesar chiar să fie discutate, dezbătute în condiţii mai normale cu cetăţenii, cu specialiştii şi între noi, şi este necesar să fie adoptate măsurile care decurg din ele. Altfel, istoria merge înainte, iar noi o să rămânem de căruţă”, a spus Gabriela Creţu.
Hotărârea nr. 60/2020 din 30 iunie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 659 din 24 iulie 2020.
Academia Română și-a manifestat la rândul ei preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice și consideră că aceasta este o temă de maxim interes, în contextul în care România analizează aprobarea strategiei de implementare a rețelei 5G la nivel național.
„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții”, se spune în comunicatul Academiei.
La începutul acestei luni, Ministerul Transporturilor a publicat „versiunea îmbunătăţită” a proiectului de lege privind tehnologia 5G, care urmărește reglementarea autorizării producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software pentru rețelele 5G. Măsurile propuse țintesc să contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate în momentul introducerii de tehnologii, echipamente și programe software în rețelele 5G din România, prin reducerea semnificativă a riscului de dependență față de producătorii cu risc ridicat, pentru a asigura reziliența și securitatea cibernetică a rețelelor 5G.
http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=24612
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu