............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

luni, 30 noiembrie 2020

Belarus are una dintre cele mai scăzute rate de deces (din cauza Covid19) din Europa

Ultima țară liberă de pe continent

By Kata Karath,

Notă a redactorului: Belarus, țara în care nu se iau măsuri speciale împotriva Covid 19  (blocări, carantinări, purtarea obligatorie a măștii, distanțatrea fizică) se descurcă mult mai bine, din punctul de vedere al pandemiei, decât majoritatea țărilor de pe continent. 

Aflată într-o perioadă de ample frământări sociale și politice legate de „ultima dictatură a Europei” și cu un președinte care a negat covid-19, Belarusul are una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate de pe continent. Cum se explică asta? Kata Karáth

Guvernul asediat al Belarusului rămâne ferm în neluarea de măsuri contra covid-19. Președintele Aleksander Lukashenko, care se află la putere din 1994, a negat categoric gravitatea pandemiei, refuzând să impună un blocaj, să închidă școlile sau să anuleze evenimente de masă, precum liga de fotbal din Belarus, sau parada de Zila Victoriei.
Cu toate acestea, rata mortalității țării este printre cele mai scăzute din Europa : puțin peste 700 la o populație de 9,5 milioane, și  peste 73 000 de cazuri confirmate.

Mentalitate pandemică.
Se crede că rata relativ scăzută a mortalității în Belarus se datorează capacității mari de spitalizare, care a permis țării să izoleze oamenii la timp, spune Andrei Vitushka, expert în politici medicale la Institutul Belarus pentru Studii Strategice din Vilnius, Lituania.

Cu 11 paturi de spital la 1000 de persoane, Belarus stă mai bine decât țări precum precum Germania (8) sau Marea Britanie (2,5) .

1.„Numărul mare de paturi de spitalizare reprezintă o problemă din punctul de vedere al întreținerii acestora. Este nevoie de mulți bani pentru a le păstra, dar acest dezavantaj s-a transformat în avantajul nostru în situația actuală”, spune Vitushka, medic de terapie intensivă în Belarus.

„Belarus, la fel ca majoritatea statelor post-sovietice, se concentrează pe „ problemele epidemiologice sanitare ”, ceea ce înseamnă grijă pentru starea de sănătate a populației”, spune Rasmus Nilsson, profesor la școala de studii slavone și est-europene de la University College London.

Acesta poate fi un motiv pentru care Belarusul a depășit cea mai mare parte a Europei în ceea ce privește testarea în masă în primele patru luni ale pandemiei. În timp ce multe țări erau reticente la efectuarea testărilor, potrivit agenției de știri de stat BelTA, testarea în Belarus a început încă din 23 ianuarie 2020. Cele mai multe truse de testare au fost donate sau achiziționate din China și Rusia

2. S-au folosit de fonduri guvernamentale și donații de la companii, pentru a efectua acest test în masă.

3. Intensificarea testării timpurii, la începutul lunii aprilie 2020. 

4. Producerea înternă masivă de truse de testare rapidă.

5. Producerea în țară a reactivilor pentru lanțul polimerazei, și testarea cestora încă din luna mai. 

6. Potrivit informațiilor guvernamentale, există acum 32 de laboratoare care prelucrează probe în toată țara, iar testarea este efectuată nu numai în spitale dar și la medicul de familie. 

Până la sfârșitul lunii iunie, Belarusul efectuase aproximativ un milion de teste, adică mai mult de 10% din populație. 

Cetățenii fac acest lucru pentru ei înșiși.
7. Cu așteptări minime din partea autorităților, în ceea ce privește grija față de om, cetățenii din Belarus se bazează mai mult decât alte națiuni pe ei înșiși și se pregătesc mereu pentru ceea ce ar putea fi mai rău.

Întrunirile și comunicările de presă referitoare la pandemie au fost foarte rare, începând cu 24 april. Rare, inconsistente și adesea contradictorii. S-a menționat mereu că atitudinea față de pandemie „este o decizie personală a fiecărui cetățean”. „Dacă vrei, porți mască, dacă nu, nu - e problema și decizia ta personală”, spune Vitushka.

8. Cetățenii au început practicarea autoizolării benevol și de la început. 

9. Pe 26 martie se lansa o campanie de finanțare participativă „ByCovid19” pentru a cumpăra echipamente de siguranță pentru spitalele din toată țara. Mișcarea a strâns în jur de 360 ​​000 de dolari (277 000 de lire sterline sau 304 000 de euro) în trei luni și, cu ajutorul a aproape 1500 de voluntari, au achiziționat și distribuit aproximativ 450 000 de echipamente de protecție personală, butelii de oxigen și alte echipamente medicale.

„Deși inițial a reacționat lent, ministerul sănătății a lucrat alături de ByCovid19 și a luat măsuri pentru reorganizarea spitalelor și încurajarea distanțării sociale”, spune Vitushka.

10. Un alt factor este că Belarusul are foarte puține case de îngrijire și asistență socială (203 paturi la 100 000 de locuitori, comparativ cu 854 în Marea Britanie), majoritatea cetățenilor vârstnici trăind separat. 
Acest lucru a ajutat la protejarea celor mai vulnerabili.

„În multe cazuri, în Belarus, exista deja o anumită izolare a persoanelor în vârstă, în special în mediul rural sau în apartamente individuale”, spune Nilsson.

Nilsson spune că Belarusul a beneficiat și de faptul că este o țară relativ izolată, nevizitată, în care guvernul poate închide cu ușurință frontierele și monitoriza pe cei care trec. Excursioniștii nu se prea orientează să viziteze Belarusul. 

Foarte puțini oameni merg în Belarus în vacanță sau la muncă” spune el, 

În urma demonstrațiilor anti-guvernamentale, în desfășurare la Minsk și în alte orașe mari, în urma alegerilor controversate din 9 august, care i-au acordat longevivului Lukașenko un alt mandat, Belarusul va constata probabil o creștere bruscă a infecțiilor. Nilsson consideră că acest lucru va fi un alt pretext pentru a reprima revoltele împotriva președintelui auto-ales. 

Lukashenko ar fi depășit infecția cu coronavirus, spune Nilsson, un alt capitol din suferințele istorice ale poporului. Acesta este Lukashenko care, probabil, nu se va schimba”.

Deși numărul scăzut de decese raportate este lăudabil, unii experți se tem că multe dintre acestea au fost înregistrate drept cazuri de pneumonie (nota C.M.: invers decât în România !) - datele ONU aratând o diferență de 5605 între aprilie-iunie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

11. Însă, numărul total de decese rămâne unul dintre cele mai înalte din Europa. 

Nilson este prudent: „Până nu vom obține cifre edificatoare privind decesele, nu vreau să laud prea mult Belarusul”.

 https://mail.yahoo.com/d/folders/1?.intl=ro&.lang=ro-RO&.partner=none&.src=fp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu