............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

marți, 29 decembrie 2020

România de ieri, România de mâine.

 


Bogdan Florin Tigaret

Ungaria mare nu a existat. A existat Austro-Ungaria mare, unde Ungaria era anexa Austriei. În 1527, după bătălia de la Mohaci, statul ungar a dispărut complet și a devenit pașalâc turcesc. A fost eliberat de armata austriacă și a fost atașat statului austriac, când turcii, care transformaseră Ungaria în pașalâc, au fost alungați de armatele unei puteri europene, creștine; în acea armată nu a fost niciun ungur care să fi ridicat sabia pentru gloria, libertatea sau demnitatea maghiară! Nici unul! De data asta, pentru prima oară în istoria lor, ungurii erau majoritari în propria țară iar statul ungar era, pentru prima oară, un stat național!
Comunitatea internațională le-a făcut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, consideră că atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor! În intervalul 1527 - 1920, Budapesta nu a fost capitala unui stat suveran.
Subliniez ca Transilvania nu a dispărut odată cu statul ungar, nefiind ocupata de turci sau făcută pașalâc. Statul ungar a reapărut abia după 400 de ani , adică la tratatul de la Trianon atunci când ungurii susțin că au fost distruși. De fapt atunci a reapărut. Acum maghiarii plâng după frontierele care , de fapt, nu le-au aparținut. Frontierele le aparțineau habsburgilor, iar ei erau incluși intre ele, ca toată zona central europeana. Abia după Trianon, ungurii s-au trezit fără stăpân, liberi să se guverneze cum vor! Care a fost primul lor gând de autoguvernare maghiară, suverană și independentă pentru prima oară după 400 de ani?
Știți care a fost primul gând al guvernului ungar? Nu știți sau va faceți ca nu știți pentru că este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politică din Ungaria!
Au decis să trimită și au și trimis la București o delegație, de trei conți maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand şi lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se alipească la România, într-un stat dualist, după modelul dualismului austro-ungar instituit în 1867!. Nici mai mult, nici mai puțin!

https://www.facebook.com/photo?fbid=1528824244097601&set=a.1412301435749883

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu