............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

luni, 2 august 2021

Sportivă olimpică care a reușit să scape de regimul Lukașenko; acum este în siguranță, sub protecția poliției din Tokyo.

  | 

 Sportiva spune că a fost dusă cu forța la aeroport duminică pentru că i-a criticat pe antrenori. Belarusul a susținut însă că „starea ei emoțională” a fost motivul pentru care a încercat sa o aducă acasă.

Republica Ceha si Polonia au anunțat deja că sunt pregătite să îi ofere viza sportivei. Tsimanouskaya se gândește acum să ceară azil în Europa.

La briefing-ul de presă de luni de la Tokyo, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Mark Adams, a declarat că Tsimanouskaya este protejată de autoritățile japoneze. El a precizat că agenția ONU pentru refugiați este, de asemenea, implicată.

Adams a adăugat că oficialilor Comitetului Național Olimpic (CNO) din Belarus li s-a cerut un raport scris complet asupra acestei probleme. CIO și autoritățile japoneze vor avea, de asemenea, consultări suplimentare.

El a mai spus ca CIO a luat măsuri împotriva comitetului din Belarus în perioada premergătoare Jocurilor, după protestele de anul trecut privind realegerea contestată a președintelui tarii, Alexander Lukașenko. CIO a interzis participarea unor oficiali la jocuri, inclusiv a fiului președintelui, pentru că nu au protejat sportivii care s-au alăturat demonstranților. 

Duminică, Tsimanouskaya a cerut protecția poliției la terminalul aeroportului Haneda pentru a nu fi nevoită să se îmbarce în avion, exprimându-și temerile pentru siguranța sa, dacă ar fi fost returnată în Belarus.

 Avionul a decolat fără ca Tsimanouskaya să se afle la bord.

Sprintera, care trebuia să concureze luni în proba feminină de 200 de metri, s-a plâns anterior pe rețelele de socializare că a fost înscrisă într-o altă cursă. la scurt timp după ce s-a constatat că unele co-echipiere nu erau eligibile pentru a concura.

Videoclipul a produs critici în mass-media de stat, un canal de televiziune afirmând că sportivei îi lipsește „spiritul de echipa”.

Tsimanouskaya a afirmat că oficialii au venit în camera ei și i-au dat o oră pentru a-și face bagajele înainte de a fi escortată la Haneda. Ea spune ca a fost „presată” de oficialii echipei să se întoarcă acasă și a cerut ajutorul CIO.

„Încearcă să mă scoată din țară fără permisiunea mea”, a spus ea într-un videoclip postat pe canalul Telegram al Fundației Solidarității Sportive din Belarus (BSSF), un grup care sprijină sportivii încarcerați sau marginalizați pentru opiniile lor politice.

CNO din Belarus a declarat că sportiva a fost scoasă din echipă din cauza „stării sale emoționale și psihice”.

Vorbind pentru BBC, duminică, Anatol Kotau de la BSSF a declarat: „Îi este teamă de represiunea asupra familiei sale din Belarus – aceasta este principala ei preocupare în acest moment”.

BSSF a fost înființată în august 2020 pentru a sprijini sportivii în timpul demonstrațiilor anti-Lukasenko.

Forțele guvernamentale au trecut la represiuni brutale după ce sute de mii de persoane au protestat. Unii dintre cei care au participat la proteste au fost sportivi de nivel național, care au fost privați de finanțare, au fost eliminați din echipele naționale și reținuți pentru că au luat parte la acea demonstrație.

https://www.aktual24.ro/sportiva-olimpica-a-reusit-sa-scape-de-regimul-lukasenko-acum-este-in-siguranta-sub-protectia-politiei-din-tokyo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu