............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

vineri, 8 iulie 2022

Pământul tocmai a început să emită unde magnetice gigantice din miezul său

May 25, 2022

Traducere Const. Mihăilescu 

Interiorul Pământului este un loc departe de a fi liniștit. Adânc sub activitătile noastre de suprafață, planeta bubuie de activitate, de la tectonica plăcilor până la curenții de convecție care circulă prin fluidele magmatice fierbinți aflate mult sub crustă.

Acum, oamenii de știință care studiază datele satelitare ale Pământului au identificat ceva în interiorul Pământului pe care nu l-au mai înâlnit până acum: un nou tip de undă magnetică care mătură suprafața nucleului planetei noastre, la fiecare șapte ani.

Această descoperire ar putea oferi o perspectivă asupra modului în care este generat câmpul magnetic al Pământului și ar putea oferi indicii despre istoria și evoluția termică a planetei noastre - adică, răcirea treptată a interiorului planetar.

Geofizicienii au presupus de mult existența unor astfel de valuri, dar s-a crezut că ele au loc pe perioade de timp mult mai lungi decât au arătat cercetările noastre”, spune geofizicianul Nicolas Gillet de la Universitatea Grenoble Alpes din Franța.

Măsurătorile câmpului magnetic efectuate cu instrumente de la suprafața Pământului au sugerat că a existat un fel de acțiune a undelor, dar aveam nevoie de o confirmare globală oferită de măsurătorile din spațiu, pentru a afla ce se întâmplă de fapt.

Am combinat măsurătorile cu cele de pe satelit de la Swarm și, de asemenea, de la misiunea anterioară German Champ și misiunea daneză Ørsted, cu un model computerizat al geodinamului, pentru a ne explica ce au generat datele de la sol – iar acest lucru a condus la descoperirea noastră.”

Câmpul magnetic al Pământului este un subiect de cercetare fascinant pentru oamenii de știință. Cercetările de până acum sugerează că o structura invizibilă formează o „bulă” protectoare în jurul planetei noastre, ținând radiațiile dăunătoare în afara atmosferei planetare, permițând astfel vieții să prospere. Dar acest câmp magnetic nu este static. Fluctuează ca putere, dimensiune și formă, și are caracteristici pe care nu le înțelegem și care slăbesc treptat, în timp.

Cunoașterea activității din interiorul planetei noastre este importantă pentru că de acolo provine câmpul magnetic. El este generat de un sui-generes dinam – un fluid rotativ, convectiv și conducător de electricitate care transformă energia cinetică în energie magnetică, învârtind un câmp magnetic în spațiu în jurul planetei. Acest fluid este format (în cea mai mare parte) din fier topit din interiorul nucleului exterior al Pământului. Sateliții Swarm ai Agenției Spațiale Europene formează un trio de sonde identice, lansate în 2013 și aflate pe orbita Pământului pentru a studia activitatea din interiorul Pământului – cu un ochi specific asupra activității magnetice și dinamice care iese din nucleu. În aceste date, Gillet și echipa sa au descoperit noile valuri fascinante. Apoi au studiat datele de la alte observatoare terestre și spațiale, colectate între 1999 și 2021, și au descoperit un model.

Aceste unde, cunoscute sub numele de unde magneto-Coriolis, sunt coloane magnetice uriașe aliniate de-a lungul axei de rotație a Pământului, cele mai puternice fiind la ecuator. Ele mătură în jurul graniței dintre miez și manta cu o amplitudine de aproximativ 3 kilometri (1,86 mile) pe an și se deplasează spre vest cu o rată de până la 1.500 de kilometri (932 mile) pe an.

Existența lor sugerează că alte unde magneto-Coriolis ar putea exista, cu perioade diferite de oscilație, pe care încă nu le putem detecta, din cauza lipsei de date.

Este probabil ca undele magnetice să fie crete de perturbații adânci în nucleul fluid al Pământului, posibil legate de plutele de flotabilitate”, spune Gillet.

Cercetarea noastră sugerează că este posibil să existe și alte astfel de valuri, probabil cu perioade mai lungi – dar descoperirea lor va necesita pe mai multe cercetări”.

Deocamdată, deoarece valurile transportă informații despre mediul prin care călătoresc, o nouă descoperire ar putea fi folosită pentru a sonda interiorul planetei noastre în moduri noi - inclusiv nucleul, care este greu de studiat, precum și limita nucleu-manta.

Cercetarea echipei a fost publicată în PNAS.

https://www.thespaceacademy.org/2022/05/earth-has-just-started-emitting-giant.html?fbclid=IwAR3aC2vCpTZWxWQpHueql2PrIlnH13Y6WQqYivyZIjKTE3Vq-f3uId9GWW0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu