România importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, pe tonă, decât grâul exportat, a declarat duminică, 30 mai 2021, la Digi24, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Simion a confirmat informaţia că 70% din produsele alimentare consumate în România vin din import.
Secretar de stat: importăm produse de patiserie de 13 ori mai scumpe, pe tonă, decât grâul exportat
„Asta-i statistica, din păcate, ăsta este crudul adevăr. Noi prin
planul naţional strategic 2021 – 2027 va trebui să corectăm în mod
substanţial părţile deficitare. Va trebui să intervenim pe reproducţia
la porc şi pasăre, avem nevoie la nivel naţional de cel puţin 195.000 de
capete de scroafe, în aşa fel încât să ne putem produce materialul
genetic necesar, avem nevoie de reproducţie la pasăre, avem nevoie de
industrializare, din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la
nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie,
produse congelate, produse prelucrate, biscuiţi şi nu numai, înseamnă
că noi nu avem capacităţi de tehnologizare performante, şi va trebui să
intervenim în acest sens. Va trebui să fim atenţi la exportul de materie
primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori
valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal. Va trebui
să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în aşa fel încât să putem să
exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va
trebui ajutată să se retehnologizeze”, a spus Aurel Simion.
https://anonimus.ro/2021/06/e-oficial-romania-exporta-pe-nimic-grau-si-primeste-paine-congelata-de-13-ori-mai-scumpa/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu