............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

joi, 21 ianuarie 2016

Și-au luat România înapoi. Iohannis, Mihalache, securiștii, etc.

Și-au luat România înapoi. Iohannis, Mihalache, securiștii, etc.

EDITORIALUL EVZ

Autor: Mircea Marian | miercuri, 23 decembrie 2015


Niciodată, în ultimii 25 de ani, clasa politică nu și-a votat atât de multe privilegii ca în 2015.

 Pensii speciale existau și în 2010, iar Guvernul Boc a reușit să le anuleze parțial. În 2015 nu numai că s-a produs o restaurație, dar s-au adăugat noi avantaje materiale pentru un nucleu de câteva mii de politicieni, plus cercul din imediata lor apropiere: unitățile de securitate, diplomații, funcționarii parlamentari sau cei ai Palatului Victoria și Cotroceniului.

S-a început timid, ca să se testeze piața, cu pensiile speciale pentru aviatori și personalul navigant. Au venit militarii: oamenii apără patria, cum să nu îi recompensăm? În realitate, de aici au început mizeriile. De astfel de pensie vor beneficia și foștii securiști și milițienii care te băteau la rotisor. Toți aceștia s-au ascuns în spatele militarilor care au fost în misiune peste hotare, pe câmpul de luptă...În realitate, dacă puterea politică dorea să-i recompenseze pe soldații care au fost în Afganistan, în Irak sau în alte zone de conflict putea stabili o indemnizație strict pentru aceștia. Nu era absolut deloc greu să se facă distincția între cei care au slujit regimul ceaușist și militari care au fost în misiune.


Când au văzut că opinia publică, anesteziată, nu reacționează, au trecut la pasul următor. În vară, când lumea era în vacanță, guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea a emis ordonanța guvernamentală 14/2015 prin care indemnizațiile unui grup de demnitari, în frunte cu președintele Iohannis, creșteau cu aproape 350%. Au urmat legi prin care diplomații și funcționarii parlamentari primeau pensii speciale. Salariile funcționarilor din Guvern și din Administrația Prezidențială au fost majorate cu 70%, de la 1 iulie.
După drama de la Colectiv, nu s-a schimbat nimic: Parlamentul a legiferat pensiile speciale pentru aleșii locali (o noutate, ele nu existau nici în 2010) și a respins obiecția președintelui Iohannis la legea privind pensiile pentru parlamentari. PNL putea să atace la Curtea Constituțională pensiile pentru parlamentari, dar nu a făcut-o.

Nu este nimic de făcut cu această clasă politică. Nu au înțeles nimic din mitingurile care au urmat după Colectiv. PSD și PNL și-au legiferat un sistem electoral care pune nenumărate bariere partidelor mici și independenților. Cheia este alegerea primarilor într-un singur tur. Se simt sigure pe menținerea actualului oligopol, așa că nu le pasă de alegători. Pe de altă parte, alegătorii au început să prindă gustul ieșirilor în stradă. În noiembrie, au fost pașnici. Oierii au făcut un pas mai departe și au luat cu asalt zidul Parlamentului. În 2016, nu se știe unde va duce ciocnirea dintre o clasă politică stupidă, coruptă și indiferentă și un electorat tot mai nervos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu