…reiese din calculele Agenției de Comerț și Dezvoltare din cadrul Națiunilor Unite (UNCTAD)
„Estimăm o pierdere de ritm a creşterii de la nivel global la sub 2% în acest an, ceea ce va presupune costuri de circa 1.000 de miliarde de dolari, faţă de estimările din septembrie”, a declarat Richard Kozul-Wright, director al diviziei de globalizare şi strategii de dezvoltare din cadrul UNCTAD.
„Scenariul cel mai pesimist, în care economia mondială va înregistra un avans de doar 0,5% din PIB în acest an, ar însemna o lovitură de 2.000 de miliarde de dolari”, a explicat Kozul-Wright, adăugând că prăbuşirea preţului petrolului a fost „un factor care a contribuit la acel sentiment de nelinişte şi panică”.
„Există acum un nivel de anxietate care depăşeşte cu mult spaimele privind sănătatea, care sunt la rândul lor serioase”, a mai comentat el.
Pentru a răspunde acestor temeri, „guvernele este necesar să îşi majoreze cheltuielile acum pentru a preveni un tip de prăbuşire economică mult mai periculoasă decât cea care va avea loc, cel mai probabil, în acest an”, a avertizat oficialul.
Kozul-Wright a punctat că economiile din zona euro şi din Europa în general au înregistrat deja „performanțe foarte slabe la sfârşitul lui 2019”.
„Este aproape sigur că zona euro va intra în recesiune în lunile ce urmează; economia germană este, în particular, foarte fragilă, dar şi economia Italiei şi a altor state de la periferia UE se confruntă cu tensiuni serioase ca urmare a tendinţelor din ultima perioadă”, a precizat directorul UNCTAD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu