25 noiembrie 2020
Cătălin Avramescu este ”piesa” rară a eruditului în politică. Dar
implicarea sa în viața cetății poate servi ca model celor din
eșaloanele foarte educate ale societății, care s-au ferit până acum de o
astfel de responsabilitate publică. Fost ambasador al României la
Helsinki și fost consilier prezidențial, Avramescu este acum candidat pe
listele PMP pentru Diaspora la Senat. O face din postura profesorului
universitar la una dintre cele mai respectabile instituții de învățământ
superior din țară: Universitatea București, unde predă Istoria Gândirii
Politice.
Este doctor în filozofie, specialist în filozofie politică și morală, a susținut cursuri la București și la Helsinki și conferințe în Ungaria, Scoția, Canada și Austria. A publicat eseuri și studii de teorie politică și istoria ideilor, în special asupra intervalului secolelor XVII–XIX. Având în spate acest remarcabil bagaj intelectual, nu ezită să se pronunțe uneori radical asupra unor chestiuni delicate cum sunt curentele fake news sau deciziile împotriva sănătății populației luate de instituții ca Avocatul Poporului ori CCR.
Principalele declarații ale lui Cătălin Avramescu despre criza pandemiei actuale
- Mi se pare că suntem într-o eră a prostiei. Orice tăntălău, îmi pare rău că folosesc asemenea cuvinte, totuşi, situaţia e gravă, orice tăntălău cu facebook ajunge să-şi răspândească otrava la mii de oameni. Chiar înainte să intru pe skype, îmi scrie unul supărat: „riscul pentru cei sub cei 30 de ani este zero. Am verificat studiile, datele oficiale. Nu! Este 0,2%. Enorm, pentru categoria 20-30 de ani! Nu pare mult 0,2%, dar extrapolând la întreaga populaţie, numai la blocul ăsta în care locuiesc eu ar trebui să avem chiar acum câteva înmormântări.
- Credeţi-mă, nu prea mai am răbdare cu oameni de genul ăsta. Totuşi, trebuie să spun că nu avem de-a face numai cu o resurgenţă a prostiei contemporane.
- Tipul acesta de reacţie are o istorie lungă. Vaccinări obligatorii, impuse de stat, se fac din secolul XIX. Prima lege a vaccinării obligatorii în Marea Britanie este din 1853, în Germania este din 1874, multe state americane au legi de vaccinare obligatorii.
- Există o decizie a Curţii Supreme din 1905 care spune că este constituţional ca autorităţile, în caz de epidemie, să impună vaccinarea obligatorie.
- Vaccinarea obligatorie există şi în România. Asemenea reacţie antivaccinare a mai existat. La începutul secolului XX au fost revolte antivaccinare. În momentul în care Brazilia a adoptat o legislaţie privitoare la vaccinarea obligatorie (problema lor mare era febra galbenă), a existat aşa-zisa rebeliune a vaccinului. S-au bătut cu poliţia, s-au răsturnat tramvaie, au blocat oraşul Rio de Janeiro.
- Ele revin din când în când. Totuşi, noi trebuie să fim raţionali, să ne gândim care este situaţia în care ne găsim, iar ea este de pandemie; subliniez, pandemie! Aşa ceva nu s-a pomenit de la gripa spaniolă din 1918, deci de 102 ani.
- Dacă eşti politician, trebuie să spui adevărul şi să fii de partea ştiinţei, a raţionalităţii şi a bunului-simţ, indiferent ce minoritate gălăgioasă vine să te hărțuiască pe facebook. Am o admiraţie pentru firmele şi institutele de cercetări care lucrează (n.r. – la vaccin). Mai e puţin şi avem în faţă vaccinul. Și nu unul, sunt câteva zeci de vaccinuri făcute după cinci-şase tipuri diferite de tehnologie. Nu-ţi place unul, faci altul, un e mai scump, altul nu. Sunt extraordinar de pregătiţi, au făcut un lucru minunat pentru noi, pentru oameni normali. Şi noi ce facem? Începem să aruncăm cu mizerii în ei… Sunt oameni care trăiesc într-o mentalitate tribală.
- De ce nu au decis judecătorii CCR din România precum cei din Spania, unde nu au anulat măsurile de prevenție anti-COVID, ci le-au apărat? Pentru că obiectivul constituţional acolo este cel de protejare a sănătăţii tuturor, și acesta trebuie să prevaleze. Pentru că la noi sunt şi incompetenţi, şi iresponsabili.
- Profit de ocazie să declar public: cer o anchetă parlamentară cu privire la felul în care aceste decizii s-au luat şi cu privire la efectele lor. Cu alte cuvinte, cer anchetarea judecătorilor CCR şi a Avocatului poporului şi dacă există şi fapte penale care rezultă din această cercetare
- Cer, de asemenea, să se pornească cercetarea penală, pentru că nu este admisibil, cu atâta iresponsabilitate, să emiţi nişte decizii complet aberante care îi lasă pe atâţia oameni în spital, zvârcolindu-se după aer sau chiar ajungând în sicriu.
- Am spus-o de mai bine de 10 ani, ba, chiar de 20 de ani. Eu sunt pentru desfinţarea Curţii Constituţionale. Există în Europa ţări mult mai avansate unde nu există Curți Constituționale, dar există şi dictaturi unde apar asemenea instituții. Cu alte cuvinte, o Curte Constituțională nu e deloc o garanţie a democraţiei. Astea există şi în Egipt, şi în Ruşia…
- Și nu cred că bănuiţi că Egiptul şi Rusia ar fi, pe undeva vag, democraţii. Deci, prezenţa unei astfel de instituții nu spune absolut nimic cu privire la calitatea unei democraţii, nici nu-ţi spune nimic cu privire la tipul de regim despre care discutăm.
https://lumealibera.ro/interviu-catalin-avramescu-cer-public-anchetarea-judecatorilor-ccr-nu-poti-trimite-oameni-in-sicriu-prin-decizii-iresponsabile/?fbclid=IwAR3XTQKNox3qbh1r0hpI9Ps6oOZpmgnkR4Mj9u4Fmca_mOgivqMhSS0KCII