............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

marți, 28 martie 2023

W15 - Ecosisteme pe planetele Taygeta

Publicat 22 iulie 2021.
Traducere Const. Mihăiles
cu

Anéeka : Temmer și Erra sunt planete foarte pașnice, puține lucruri te rănesc acolo. Ele se bazează pe ecosisteme de simbioză, nu pe exploatare agresivă. Fac parte din grupa planetelor super-locuibile.
Există alte două planete în Taygeta,

-) Procyon, care nu are nimic de-a face cu steaua cu același nume, sau Proceon

-) Dakote.

Procyon este o planetă foarte fierbinte și ostilă, cu o gravitate de 1,2G; are gravitația un pic mai mare decât Pământul.

Totul este ostil pe Procyon. Totul pare că vrea te extermine, inclusiv prin mediul său toxic. Viețuitoarele sunt totalmente carnivore; totul este carnivor. Pe Procyon domină legea junglei, în contrast puternic cu Temmer și Erra, unde gravitația este 0,8 din cea a Pământului.

Dimpotrivă Dakote are o faună de dimensiuni mici , gravitația 0,7G , dar este foarte frig.

Populația de pe Taygeta nu este numeroasă, este pașnică și nu dorește să cucerească alte tărâmuri și civilizații. Natura este liberă, amuzantă și calmă și nu se produc , așa cum se întâmplă pe Pământ, uragane ori furtuni distructive. Favorizează viața și proliferarea ei.
Taygeta are tărâmuri care favorizează dezvoltarea vieții.
Comparativ, pe Pământ există multe ecosisteme parazitare, față de Erra și Temmer, unde există mai multă simbioză.

Pe Pământ, om observat că plantele otrăvitoare și spinoase și-au făcut loc și proliferează Pe Erra sau Temmer întâlnești multe plante fosforescente, ceea ce semifică o atitudine prietenoasă de „vin-o încoace” nu de „ferește-te de mine!”, față de insecte.
De asemenea, avem foarte puține animale prădătoare, întregul sistem fiind alcătuit pe principii de simbioză, de completare și ajutorare; nefiind întâlnite parazitismul ori canibalismul. Chiar și viețuitoarele din mări nu au manifestări contradictorii. Astfel că există cetacee dar nu există rechini. Pe Temmer mările sunt pline de delfini, alături de care poți să înoți cu plăcere. Ca peste tot, delfinii sunt curioși și prietenoși. Abundă pe Temmer și Erra, dar mai ales pe Temmer.

De altfel, Temmer este o planetă preponderent acvatică, are puține continente solide sau uscate, are o climă blândă și două anotimpuri distincte. Este planeta paradisului tropical. Solul planetei palmierii abunda, sunt peste tot. În plus, Temmer are o mare varietate de păsări, pești și cetacee. Să zărești una sau mai multe balene în apele temmeriene este ceva obișnuit și plăcut, mai ales când grupul se hârjonește.
Pe Temmer se practică multe sporturi nautice și aproape toate activitățile sunt legate de mare, de apă. Multe bărci cu pânze poți vedea plutind în depărtări ori acostate. Furtunile periculoase sunt foarte rar întâlnite pe Temmer.
Din grijă pentru viețuitoarele apelor, bărcile nu sunt propulsate cu elice și se folosesc pânze sau jeturi magnetice. Bărcile de marfă sunt motorizate, dar sunt magnetice pentru a nu dăuna viețuitoarelor marine. Propulsia cu ajutorul jetului de apă este cea mai uzitată. la vasele comerciale. Un pește care a nimerit în fluxul jetului de apă iese prin tub, în partea cealaltă, viu dar poate puțin amețit. Folosim mai cu seamă energia de Punct Zero (energia liberă), pentru transportul ei nu folosim cabluri ori conducte.
Erra, pe de altă parte, este o planetă cu o climă foarte schimbătoare, de obicei rece. Iarna este puternică. Și pe această planetă se întâlnesc două anotimpuri. Planeta este acoperită de păduri mari de conifere. O curiozitate pe Erra sunt plantele care se deplasează, părăsind locul unde au fost deranjate. Sunt sub formă de tufă rotundă care, dacă sunt atinse mai ferm, fug și se răspândesc în locuri mai ferite. În această deplasare precipitate, se întâmplă frecvent ca tufele să se lovească una de alta, după care se calmează și se opresc. Interesant este că, în deplasare, tufele nu se orientează, mișcarea este haotică și, din acest motiv se pot lovi una de alta sau de obiecte (copaci, pietre) fixe.
Trăiesc în zone cu conținut ridicat de umiditate în sol, în pădurile Erra. Rădăcinile lor sunt ca niște labele mici, sunt foarte puțin adânci, retractabile și se pot mișca cu viteze uimitor de mari, la fel de repede cum ar alerga o persoană. Se întâlnesc mai ales în zonele împădurite ale munților mai înalți.

Pe Taygeta, unele specii de copaci au abilitatea de a se auto-dezrădăcina după care se mută în locuri mai convenabile.Deplasarea este înceată și poate dura săptămâni pentru o deplasare de câțiva metri. Eu vorbesc despre copaci mari.

Și pe Erra copacii pot migra, pentru a găsi un loc mai favorabil, numai că acolo deplasarea este și mai lentă. Le ia săptămâni pentru a parcurge câțiva metri.
Există și plante care emit zgomote. Într-adevăr, în multe părți, există plante care emit zgomot, dar nu zgomotul respirației, așa cum ar face un animal. Zgomotul produs de ele înseamnă vibrații sau lovituri și aceasta înseamnă mișcarea unor crengi, sau balansarea trunchiului. Fenomenul este întâlnit pe Erra, Temmer sau Procyon. Apoi există zgomote care atrag insectele pentru polenizare. Asta se întâmplă, de obicei primăvara, nu tot anul. La fel e și cu fotoluminiscența folosită de plante pentru a atrage atenția insectelor, fie să le atragă, fie să le sperie.

Trebuie amintit aici că oe Erra, ca și în alte părți, ecosistemul se bazează în primul rând pe simbioză, nu pe concurență sau parazitism. Prădători sunt foarte puțini.

Pe de altă parte, și în contrast, pe Procyon există animale și insecte periculoase.

În ceea ce privește prădătorii: pe Erra există lupi, coioți, vulpi și feline carnivore. Pe Temmer sau Erra, poți intra cu încredere în mare și, de asemenea, în pădure, căci acolo felinele tind să stea departe de oameni. Numai lupii de pe Erra au o mare curiozitate în privința oamenilor, dar nu atacă omul.

https://swaruu.org/transcripts/ecosystems-in-taygeta-no-video

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu