............................................................................................................................................................................................................................................................................................. PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

vineri, 23 iunie 2023

MĂMĂLIGA

Beatrice Pichiu



ȘTIAȚI CĂ?
Banala mămăligă poate fi un adevărat medicament atunci când vine vorba de sănătate?
Mălaiul, numit și prietenul intestinului subțire, își păstrează peste 60 % din substanțele nutritive în timpul fierberii.
Mămăliga este o sursă excelentă de vitamine; A, B, C, E, potasiu, magneziu, fosfor.
Dar, mămăliga are efect benefic asupra organismului doar atunci când este asociată cu alimente sănătoase, bogate în vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți importanți. Potrivit nutriționistilor, se consumă intre 100 și 200 de grame de mămăligă pe zi, adică 3 linguri, dacă este moale.
Se fierbe suficient cât să devină ușor lipicioasă și nu să se desprindă de pe tel sau lingură, deoarece altfel apar substanțele toxice precum acrilamida, iar toți aminoacizii benefici dispar, lăsând în urmă doar compuși cancerigeni.
Pentru comparație, 100 gr. de pâine conțin 200 de calorii în timp ce aceeași cantitate de mămăligă are doar 100 de calorii.
De asemenea, mămăliga:
 -) aduce organismului carbohidrați de bună calitate, care conferă energie, sațietate și o mai bună digestie,
-) reglează tranzitul intestinal, fiind de mare folos diabeticilor,
-) reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct,
-) purifică sângele,
-) ajută ficatul,
-) scade cu 60 % riscul de boli psihice,
-) reduce aciditatea și calmează durerile de stomac, fiind eficientă în lupta cu ulcerul,
-) ajută la dezvoltarea fibrei musculare,
-) previne cancerul de colon, sprijinind dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine,
-) este o sursă excelentă de betacaroten, iar carotenul din mălai este mai ușor de digerat decât cel din morcovi,
-) nu conține gluten, deci poate fi consumat și de persoane care au intoleranță la această proteină,
-) consumul de mămăligă, spre deosebire de cel de pâine, nu balonează.
Balonarea apare în momentul când fibrele din cereale nu sunt suficient de descompuse în intestin, iar drojdia din compoziția pâinii le fermentează.
Clasicii pufuleți simpli, sunt o gustare perfectă, oferind sațietate și plăcerea gustului, o pungă de pufuleți nu depășește 300 de calorii.
 
sursa:Doina Sipos
 
https://www.facebook.com/photo/?fbid=3459172811000996&set=gm.794109089051291&idorvanity=262800295515509

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu